1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. ABD’den Türkiye’ye ‘çocuk asker’ suçlaması
ABD’den Türkiye’ye ‘çocuk asker’ suçlaması

ABD’den Türkiye’ye ‘çocuk asker’ suçlaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi 'geçen yıl çocuk asker kullanımına karışan ülkeler' listesinde ekledi. ABD, listeye eklediği Türkiye’yi karalamak mı istiyor?

02 Temmuz 2021 Cuma 11:17A+A-

HAKSÖZ HABER

Reuters haber ajansında geçen bilgiye göre ABD, Türkiye'yi "geçen yıl çocuk asker kullanımına karışan ülkeler" listesine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı 2021 İnsan Ticareti raporunda, Türkiye'nin Suriye'deki Sultan Murat Tugayları'na "somut destek" sağladığı iddia edildi.

Türkiye'nin uzun zamandır desteklediği ve Suriye'de Beşar Esed hükümetine karşı savaşan muhalif gruplardan biri olan bu grubun ise çocuk askerler kullandığı iddia edildi.

Türkiye’nin bölgedeki etkinliğinin artmasından endişe eden ve yaptırım listesine almak isteyen ABD, Türkiye’nin Libya, Suriye ve Karabağ gibi bölgelerde asker bulundurmasından endişe ettiği gibi açık bir karşıtlık geliştiremeyince ithamlar ile Türkiye’nin Suriye’de muhaliflere, Libya’da meşru hükümete ve Karabağ’da Azerbaycan’a destek vermesini uluslararası yaptırıma maruz bırakmak istediği yorumları yapıldı.  

Yetkili, "Özellikle Türkiye ile ilgili olarak... ilk kez bir NATO üyesi, çocuk askerlerin önlenmesi yasası kapsamındaki listeye alındı. Saygın bir bölgesel lider ve NATO üyesi olarak Türkiye, bu sorunu, Suriye ve Libya'da çocuk askerlerin kullanılması sorununu ele alma fırsatına sahip" ifadesini kullandı.

Basın açıklamasında konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Libya'da da çocuk askerlerin kullanıldığını iddia ederken, Washington'ın “bu sorunla ilgili olarak Ankara ile çalışma yürütmeyi ümit ettiğini” belirtti. Adeta Türkiye’ye operasyon çeken ABD’nin yetkilisi ağzı ile de çalışma yapabiliriz söylemlerinde bulunması inandırıcı bulunmadı.  

 

HABERE YORUM KAT