1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. ABD'den Soylu ve Gül'ün Mal Varlığına Erişim Engeli
ABD'den Soylu ve Gül'ün Mal Varlığına Erişim Engeli

ABD'den Soylu ve Gül'ün Mal Varlığına Erişim Engeli

ABD, rahip Andrew Brunson'un tutukluluğuna ilişkin sorumlu tuttuğu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'de bulunan mal varlıklarını dondurduğunu açıkladı

01 Ağustos 2018 Çarşamba 20:57A+A-

HAKSÖZ-HABER

ABD Hazinesi'nden yapılan açıklamaya göre Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'de bulunan mülklerine ya da herhangi bir mülkiyetteki haklarına erişimi engellenirken, ABD vatandaşlarının kendileriyle ekonomik ilişkiye girmeleri yasaklandı.

Yapılan açıklamada ABD Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Denetimi Dairesi'nin (OFAC), Gül ve Soylu'yu hedef alarak harekete geçtiği ve her ikisinin de Papaz Andrew Brunson'un tutuklanmasından ve gözaltına alınmasından sorumlu tutulduğu ifade edildi.

"Soylu ve Gül Türkiye'de ciddi insan hakları ihlallerini uygulamaktan sorumlu hükümet kuruluşlarının liderleridir," ifadelerine yer verilen açıklamada ABD Hazinesi'nin yürürlükte olan 13818 no'lu kararnamedeki “Ciddi İnsan Hakları Suistimali veya Yolsuzluğa Dahil Olan Kişilerin Mülkiyetinin Engellenmesi" hükmü uyarınca hareket ettiği belirtildi.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin açıklamada, “Papaz Brunson’un haksız gözaltına alınması ve Türk yetkililer tarafından yürütülen kovuşturmanın devam etmesi kabul edilemez. Başkan Trump ABD’nin, Türkiye'nin Brunson'u derhal serbest bırakmasını beklediğini açıkça belirtmişti." dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Papaz Brunson resmi olarak Türkiye Hükümeti tarafından haksız ve adaletsiz bir şekilde gözaltına alındı. Türkiye, Brunson'u Ekim 2016'da İzmir'de tutuklandı ve suçlamaları destekleyen kanıt olmamasına rağmen, silahlı terör örgütlerine yardım etmek, siyasi ve askeri casusluk için gizli hükümet bilgilerini almakla suçladı."

Açıklamada ayrıca Gül ve Soylu'nun 13818 no'lu kararnamede yer alan "Ciddi bir insan hakkı suçunu işleyen ya da herhangi bir üyesi ciddi bir insanlık suçu işleyen bir kuruma liderlik etmek" suçu ile itham edildiği ifade edildi.

ABD Hazinesinin açıklamasına cevaben Türkiye Dışişleri Bakanlığının açıklama yapması bekleniyor.

- FETÖ üyesi olmakla suçlanıyor

Protestan cemaatine ait İzmir Diriliş Kilisesi Pastörü Andrew Craig Brunson, FETÖ üyeliği iddiasıyla 2016 yılında İzmir'de tutuklanmış ve ceza evine gönderilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Brunson İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla kontrollü ev hapsine alınmış ve yurt dışına çıkışı yasaklanmıştı.

İlgili davada Brunson hakkında “FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı” iddiasıyla 35 yıl hapis cezası isteniyor.

ABD Başkanı Donald Trump ise mahkemenin ev hapsi kararı sonrası Brunson’ın suçsuz olduğunu öne sürmüş ve Twitter hesabında paylaştığı mesajda “Erdoğan, Brunson’ın serbest kalması için bir şey yapmalı.” demişti.

Trump, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türkiye’nin cezaevindeki saygın rahip Andrew Burnson’ı tahliye etmemesi tam bir rezalet. Çok uzun zamandır rehin tutuluyor. Erdoğan bu mükemmel Hristiyan eş ve babanın serbest kalması için bir şey yapmalı. Yanlış bir şey yapmadı ve ailesinin ona ihtiyacı var!”

Bruson hakkındaki iddianame tutuklanmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra hazırlandı ve Mart 2018’de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Brunson için “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle 15 yıla kadar, “devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk amacıyla temin etmek” suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası istendi.

Brunson'un davasında bir sonraki duruşma 18 Ekim'de yapılacak

HABERE YORUM KAT

2 Yorum
İlgili Haberler