ABD'den NATO'ya Asker Gönder Baskısı

ABD'den NATO'ya Asker Gönder Baskısı

ABD Başkanı Obama'nın Afganistan savaşıyla ilgili yeni stratejisini açıklamasının ardından, NATO üyeleri üzerinde bu ülkeye takviye asker gönderme baskısı giderek artıyor.

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, bugün Brüksel'de üst düzey Amerikalı yetkililerin de katılması beklenen bir toplantıda bir araya geliyor.

Amerika Birleşik Devletleri, NATO'daki müttefiklerinden, Afganistan'a daha fazla asker göndermelerini talep ederken, bazı Avrupa ülkeleri ise bu konuda istekli görünmüyor.

Barack Obama, Salı günü yaptığı açıklamada, Taliban'la savaş için Afganistan'a 30 bin yeni asker göndereceğini ve bir buçuk yıl içinde bu ülkeden asker çekmeye başlayacaklarını açıklamıştı.

Obama'nın planlarını açıklaması ardından Amerikan yönetiminden üst düzey yetkililer, başkanın planlarıyla ilgili olarak Amerikan siyasetçilerini ikna turlarına çıktılar.

BBC'de yer alan habere göre ABD'nin Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Mike Mullen, Senato'nun Silahlı Kuvvetler Komitesine yaptığı açıklamada, Afganistan'a 30 bin ek asker göndermenin, Taliban'ın ülkede felakete yol açmasını engelleyebileceğini söylemiş.

Afganistan'daki tüm yabancı güçlerin komutanı Amerikalı Orgeneral Stanley McChyrstal da asker takviyesinin sonuçlarının bir yıl içinde alınacağını belirtti.

Eski Cumhuriyetçi başkan adayı Senatör John McCain ise, Obama'nın, bir buçuk yıl içinde Afganistan'dan asker çekmeye başlayacaklarını açıklamasını eleştirdi. McCain bunun Amerika'nın dostlarına ve düşmanlarına yanlış bir izlenim verdiğini savunuyor.

Bu yönde eleştirilere yanıt veren Başkan Obama'nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke ise, BBC'ye verdiği demeçte, geri çekilme takvimine ilişkin yapılan açıklamanın Taliban'ın elini güçlendirdiği iddialarını reddetti.

Holbrooke, bir buçuk yıl içinde geri çekilmenin başlayacağı açıklamasının, Amerikan iç kamuoyuna yönelik olarak yapılmadığını vurguladı.

Afganların, ülkelerinde, yabancı ülke askerlerinin sürekli kalmasını istemediklerini belirten Holbrooke'a göre, Afgan asker ve polisinin kapasitesinin artırılması Taliban'a karşı stratejinin en kritik unsurunu oluşturuyor.

BBC'nin Kuzey Amerika Editörü Mark Mardell ise, farklı kesimleri Obama'nın planına ikna etme sürecinin zorlu geçeceğini söylüyor.

Bu arada Amerika'nın asker takviyesi planı konusunda bir açıklama yapan Taliban ise bu stratejinin işe yaramayacağını ve yabancı güçlerin daha büyük kayıplar vermesiyle sonuçlanacağını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir