1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD'den Çin'e: “İran'a Ambargoyu Delmeyin!”
ABDden Çine: “İrana Ambargoyu Delmeyin!”

ABD'den Çin'e: “İran'a Ambargoyu Delmeyin!”

ABD, Çin'den BM ambargosunu delerek, İran'ın nükleer programı ve füze teknolojisine yardım ettiği öne sürülen şirketlere karşı harekete geçmesini istedi.

19 Ekim 2010 Salı 11:12A+A-

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, BBC'ye yaptığı açıklamada, Washington'un Pekin'e ambargoyu ihlal ettiğine inandığı Çin şirketlerinin listesini verdiğini söyledi.

Bu yetkiliye göre, Çinli yetkililer, İran'a yaptırım kararına sadık olduklarını ve iddiaları araştıracaklarını belirttiler.

Amerika Birleşik Devletleri, İran'ın nükleer bomba üretmeye çalıştığını öne sürüyor. Bunun için uzun süredir İran'a uygulanan ambargonun baş müsebbibi… Oysa kendisi dünyanın en büyük nükleer gücü… Elinde en fazla nükleer silah bulunmasına rağmen İran'ın çalışmalarını sürekli tehditlerle engellemeye çalışıyor.

İran ise iddiaları reddediyor ve nükleer programının tamamen elektrik enerjisi üretme amaçlı olduğunu söylüyor.

'Boşluğu Çin Şirketleri Dolduruyor'

Son olarak ocak ayında uranyum zenginleştirme programını durdurmayı reddettiği gerekçesiyle Tahran'a dördüncü kez yaptırım kararı alınmıştı. Bu dönemde, bazı Batılı ülkeler, İran'daki şirketlerin çekilmesiyle doğacak boşluğu Çin firmalarının doldurabileceği endişesini dile getirmişti.

Pazar günü Washington Post gazetesi, Amerikan istihbaratının, bazı Çin şirketleri ve bankalarının daha çok füze programı olmak üzere Tahran'a teknolojik destek sağladıklarına inandığını yazmıştı.

Adının açıklanmasını istemeyen başka bir yetkili de aynı gazeteye bazı Çin şirketlerinin İran'a karbon fiber sattıklarını tespit ettiklerini söyledi.

Karbon fiber, uranyum zenginleştirmek için gerekli olan santrifüjlerde kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT