1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ABD'de Gazze'ye destek veren bir üniversiteye daha polis baskın düzenledi
ABD'de Gazze'ye destek veren bir üniversiteye daha polis baskın düzenledi

ABD'de Gazze'ye destek veren bir üniversiteye daha polis baskın düzenledi

Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi'nde Filistin yanlısı protestocular ile İsrail yanlısı karşıt göstericiler arasında şiddetli çatışmalar patlak verdi.

02 Mayıs 2024 Perşembe 11:15A+A-

Yüzlerce New York polisi Columbia Üniversitesi kampüsüne girerek çok sayıda öğrenciyi gözaltına alırken, ABD'nin dört bir yanındaki kampüsleri kasıp kavuran Gazze protestolarında son gerilim de bu şekilde tırmandı.

Canlı televizyon görüntüleri, İsrail'in Gazze'de 34.500'den fazla Filistinliyi öldürdüğü savaşa karşı öğrenci protestolarının odak noktası olan Manhattan'ın üst kısmındaki Columbia Üniversitesi'ne polisin girdiğini gösteriyor.

Salı günü yerel saatle akşam 9'dan kısa bir süre sonra alana giren bazı polis memurları, yönetimin daha önce verilen dağılma süresine uymayı reddeden öğrencileri uzaklaştırmaya başladığını açıklamasının ardından öğrencilerin Salı sabahı erken saatlerde işgal etmeye başladığı idari bina Hamilton Hall'a yaklaştılar.

Şubat ayında Gazze'de İsrail güçleri tarafından öldürülen altı yaşındaki Filistinli kız çocuğu Hind Rajab'ın anısına binanın adını "Hind's Hall" olarak değiştirmişlerdi.

Bir çevik kuvvet birimindeki polisler binanın barikatlı girişine doğru yürürken "Burayı boşaltıyoruz" diye bağırdı, onlarca polis de ana protesto kampına doğru ilerledi.

Filistin'de Adalet için Columbia Öğrencileri X'te yaptıkları paylaşımda polis memurlarının "çevik kuvvet teçhizatı giydiğini" ve "birden fazla bloğun barikatla kapatıldığını" söyledi.

Polis memurları uzun bir sıra halinde, bir kamyonun üstünden ikinci kattaki bir pencereye uzatılan merdivenle binaya tırmanırken görüldü.

Kısa bir süre sonra polis memurları, elleri arkadan plastik bağlarla bağlanmış çok sayıda protestocuyu kampüs kapılarının dışındaki polis araçlarına götürürken görüldü. Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre 30 ila 40 kişi Hamilton Hall'dan çıkarıldı.

Bina dışındaki protestocular "Özgür, özgür, özgür Filistin!" sloganları attı. Diğerleri ise "Bırakın öğrenciler gitsin!" diye bağırdı.

Protestoyu dağıtma hamlesi, 1968 yılında öğrencilerin ırkçılık ve Vietnam Savaşı karşıtı protestolarını sona erdirmek için polisin Hamilton Hall'a girmesinden tam 56 yıl sonra geldi.

"Onlar sadece öğrenci"

Onlarca protestocu Salı günü Hamilton Hall'u işgal ettikten sonra binanın girişlerine barikat kurdu. Al Jazeera'ye konuşan bir öğrenci örgütü, işgal grubunun kampüs bahçesinde kamp kuran gruptan ayrı olduğunu söyledi.

Polisin kampüse girmesinden birkaç saat önce akşam saatlerinde düzenlenen basın brifinginde New York Belediye Başkanı Eric Adams ve şehir polis yetkilileri, Hamilton Hall'un işgalinin Columbia ile herhangi bir bağı olmayan ve kanunsuzluğu kışkırttıkları emniyet güçleri tarafından bilinen "dışarıdan provokatörler" tarafından başlatıldığını iddia etti.

Adams, bazı öğrenci protestocuların aralarındaki "dış aktörlerin" tam olarak farkında olmadıklarını öne sürdü.

Üniversite sözcüsü, polisin son çare olarak kampüse çağrıldığını ve mezuniyet etkinliklerinin sona ereceği 17 Mayıs'a kadar kampüste kalacağını söyledi.

"Üniversite olarak Hamilton Hall'un işgal edildiğini, tahrip edildiğini ve abluka altına alındığını öğrendikten sonra başka seçeneğimiz kalmadı" diyen sözcü, kamu güvenliği personelinin binadan zorla çıkarıldığını ve bir tesis çalışanının "tehdit edildiğini" de sözlerine ekledi.

Açıklamada, "NYPD'ye [New York Polis Departmanı] ulaşma kararı, protestocuların savundukları davaya değil, eylemlerine yanıt olarak alındı" denildi.

"Kampüs yaşamının, kuralları ve yasaları ihlal eden protestocular tarafından sonsuza kadar kesintiye uğratılamayacağını açıkça belirttik."

Protestonun öğrenci liderlerinden biri olan Columbia Uluslararası İlişkiler ve Halkla İlişkiler Okulu Filistinli öğrencisi Mahmud Halil ise bu iddiaları reddetti.

Reuters haber ajansına verdiği demeçte "Onlar sadece öğrenci" dedi.

Protestocular üniversitenin İsrail'le bağlantılı tüm yatırımlarını satmasını, bu ülkeyle olan mali bağları konusunda şeffaf olmasını ve gösterilere katılan tüm öğrencilere disiplin cezalarından muafiyet sağlanmasını talep ediyor.

Barış için Yahudi Sesi aktivist grubunun Columbia Üniversitesi'ndeki baş organizatörü Cameron Jones, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, üniversite yönetiminin istifa etmesi yönünde bir talep dalgası olduğunu söyledi. Önümüzdeki haftalarda "öğrencilerden, öğretim üyelerinden ve mezunlardan çok büyük bir tepki" beklediğini söyledi.

"Columbia Üniversitesi Rektörü Manouche Shafik'in istifa etmesi ... ve son birkaç hafta içinde yaşanan her şeyin soruşturulması için büyük bir destek var” dedi ve ekledi: "Kampüsümüzde yaşanan bu polis şiddetine göz yummayacağız ve inandıklarımızı savunacağız.

"Üniversitenin kampüsteki Filistin yanlısı sesleri susturmaya çalıştığını defalarca gördük ve bizi her susturmaya çalıştıklarında sesimizi daha da yükseltiyoruz. Mitinglerimize sadece daha kalabalık, protestolarımıza daha geniş kitleler katıyoruz."

HABERE YORUM KAT