1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. ABD ve İngiltere Yemen'i bombalamaya devam ediyor
ABD ve İngiltere Yemen'i bombalamaya devam ediyor

ABD ve İngiltere Yemen'i bombalamaya devam ediyor

Yetkililer, ABD ve İngiltere güçlerinin, Yemen'de aralarında yeraltı silah ve füze depolama tesislerinin de bulunduğu 18 hedefi vurduğunu söyledi.

25 Şubat 2024 Pazar 11:45A+A-

Cumartesi günü yapılan ortak açıklamada ABD ve İngiltere, askeri operasyonlarının Yemen'de sekiz bölgede 18 Husi mevzisini hedef aldığını ve saldırıların yeraltı silah ve füze depolama tesislerine, hava savunma sistemlerine, radarlara ve bir helikoptere yönelik saldırıları içerdiğini söyledi.

Söz konusu operasyonla birlikte ABD ve İngiltere kuvvetleri 12 Ocak'tan bu yana Husilere karşı dördüncü kez ortak saldırı düzenlemiş oldu.

Ortak operasyonun yanı sıra ABD, ticari ve diğer donanma gemilerini hedef alan füzeler, roketler ve insansız hava araçları da dâhil olmak üzere Husi hedeflerini vurmak için neredeyse her gün saldırılar düzenliyor.

Ancak bu saldırılar şimdiye kadar Husilerin küresel ticareti altüst eden ve nakliye ücretlerini yükselten saldırılarını durdurmayı başaramadı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin son saldırı dalgasının amacının "İran destekli Husi milislerinin yeteneklerini daha da bozmak ve geriletmek" olduğunu söyledi.

Austin, "Husilere, Ortadoğu ekonomilerine zarar veren, çevresel hasara yol açan ve Yemen ile diğer ülkelere insani yardım ulaştırılmasını sekteye uğratan yasadışı saldırılarını durdurmadıkları takdirde sonuçlarına katlanacaklarını açıkça ifade etmeye devam edeceğiz" dedi.

Saldırılar Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Yeni Zelanda tarafından desteklendi.

Husiler ise saldırılara meydan okuyarak karşılık verdi.

Grubun sözcüsü Yahya Seri, Husilerin "Kızıldeniz ve Arap Denizi'ndeki tüm düşman hedeflere karşı daha nitelikli askeri operasyonlarla Amerikan-İngiliz saldırılarına karşı koyacakları" sözünü verdi.

Associated Press haber ajansının hazırladığı bir rapora göre Husiler 19 Kasım'dan bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde ticari ve askeri gemilere en az 57 saldırı düzenledi.

Saldırıların hızı son günlerde daha da arttı.

Husilerin bir sözcüsü Cumartesi günü ABD'ye ait ve bu ülke tarafından işletilen MV Torm Thor adlı kimyasal ve petrol tankerine saldırı düzenlendiğini iddia etti ve grubun gemiyi "bir dizi uygun deniz füzesi" kullanarak hedef aldığını söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) saldırıyı doğrularken, kuvvetlerinin Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelerden Aden Körfezi'ne doğru fırlatılan bir gemisavar balistik füzeyi düşürdüğünü ve füzenin muhtemelen MV Torm Thor'u hedef aldığını söyledi.

Tankerin hasar görmediği ve herhangi bir yaralanma olmadığı belirtildi.

İngiliz deniz güvenlik ajansı UKMTO da Cumartesi gecesi Cibuti limanı yakınlarında adı belirtilmeyen bir gemiye yönelik başka bir saldırı düzenlendiğini bildirerek "geminin çok yakınında bir patlama olduğunu, gemide herhangi bir hasar meydana gelmediğini ve mürettebatta herhangi bir yaralanma olmadığını" açıkladı.

Öte yandan Husiler geçen hafta İngiltere'ye ait bir kargo gemisine yapılan saldırıyı ve bir ABD destroyerine düzenlenen drone saldırısının sorumluluğunu üstlenirken, İsrail'in liman ve tatil kenti Eilat'ı da balistik füzeler ve drone'larla hedef aldıklarını belirtti.

Husilerin bugüne dek gerçekleştirdikleri saldırılarla hiçbir gemi batmadı ya da mürettebat ölmedi.

Ancak 18 Şubat'ta vurulan ve mürettebatı tahliye edilen İngiltere'ye kayıtlı Rubymar kargo gemisinin akıbeti konusunda endişeler var. ABD ordusu Rubymar'ın vurulduğu sırada 41.000 tondan fazla gübre taşıdığını ve bunun Kızıldeniz'e dökülerek bir çevre felaketine yol açabileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum