1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD ve Avrupa'dan Putin'e Gözdağı
ABD ve Avrupa'dan Putin'e Gözdağı

ABD ve Avrupa'dan Putin'e Gözdağı

Obama, Brüksel’de gerçekleştirilen G7 Zirvesi’nin ardından İngiltere Başbakanı David Cameron ile ortak basın toplantısı düzenledi.

06 Haziran 2014 Cuma 00:32A+A-

Basın toplantısında konuşan Obama, G7 liderlerinin iki gün süren görüşmeler sonunda 1 ay içerisinde yeni koşulları karşılamaması durumunda Rusya’ya karşı daha ağır yaptırımlar uygulamaya karar verdiğini belirtti.

“Eğer Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin mevcut tutumunu sürdürürse ABD ve Avrupa Rus ekonomisinin kapsamlı sektörlerine kısıtlamalar getirmeye başlayacak” diyen Obama, “Sayın Putin’in ne yapacağını önümüzdeki iki, üç, dört haftada göreceğiz. Eğer Putin bu adımları atarsa Rusya ile ABD ve Avrupa arasında yeniden güven tesis edilmesine başlanması mümkün olacak” şeklinde konuştu.

Rusya’nın, Ukrayna’nın yeni seçilen devlet başkanı Petro Poroşenko’yu yasal olarak seçilen lider olarak tanıması gerektiğini dile getiren Obama, Putin’in Poroşenko’nun seçilmesini geçersiz ilan etmemiş olması göz önüne alındığında ümitli olduğunu belirterek, “Ancak ne söyleyeceğini değil, ne yapacağını görmemiz gerekiyor” dedi.

İngiltere Başbakanı Cameron da, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerinin G7 liderlerinin demokratik değerleriyle örtüşmediğini ifade ederek, krizin başlangıcından beri G7’nin birleşik tavır takındığını kaydetti.

Liderlerin Moskova yönetiminin Ukrayna’nın Poroşenko’yu yeni devlet başkanı olarak seçmesinin meşruluğunu tanıması, ayrılıkçıların silahlarını bırakmasını sağlaması ve doğudaki Ukraynalılarla angaje etmek için Kiev hükümeti ile birlikte çalışması gerektiği üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyleyen Cameron, “Eğer bunlar gerçekleşmezse bunu sektörel yaptırımlar izler. Önümüzdeki ay, Devlet Başkanı Putin’in bu adımları atıp atmadığının değerlendirilmesi açısından hayati önem taşıyacak” diye konuştu.

Cameron ayrıca, Putin ile Perşembe günü bir araya geleceğini ve G7’nin mesajını Rus lidere ileteceğini dile getirdi.

 

HABERE YORUM KAT