1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. ABD İran ve Hizbullah'ı ‘Terörizm Tehdidi' Listesinden Çıkarttı
ABD İran ve Hizbullah'ı ‘Terörizm Tehdidi' Listesinden Çıkarttı

ABD İran ve Hizbullah'ı ‘Terörizm Tehdidi' Listesinden Çıkarttı

ABD istihbaratını son “Dünya Çapında Tehdit Değerlendirmesi” raporunda, İran ve Hizbullah'a “Terörizm Listesinde” yer verilmedi.

16 Mart 2015 Pazartesi 22:18A+A-

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James R. Clapper’ın imzasını taşıyan rapor kısa bir süre önce yayımlandı. Raporda, daha önce ABD tarafından “terörizm tehdidi” listesinde anılan İran ve Hizbullah’ın olmaması dikkat çekti.

ABD istihbarat teşkilatlarının birlikte hazırladığı raporun önceki yıllardaki versiyonlarında İran ve Hizbullah, özellikle Suriye’deki savaş nedeniyle “terörizm tehdidi” başlığı altında anılıyordu.

Bu yılki raporun “terörizmle” ilgili bölümünde ise özellikle, yaygın olarak IŞİD adıyla biline, “İslam Devleti gibi aşırılık yanlısı Sünni gruplar”a yer verildi. Raporda İran’ın bu tehditlere karşı verdiği mücadeleye şu sözlerle değinildi: “IŞİD’in yükselişi İran’ın bölgesel ittifaklarını ve çıkarlarını tehdit eden Sünni aşırılıkçıları geriletmek üzere daha fazla kaynak ayırmasına yol açtı. İran güvenlik güçleri Bağdat ve Şam’a, silah, danışman, finansman ve doğrudan savaş gücünü de içeren güçlü bir askeri destek  sundu.”

İran raporun “terörizm tehditleri” başlığında yer almasa da, başka kısımlarında tehdit olarak anılmaya devam edildi. İslam Cumhuriyeti, siber tehditler, bölgesel tehditler, kitle imha silahları ve silahların yayılması başlıkları altında ABD çıkarlarına yönelik tehdit olarak anıldı.

Lübnan Hizbullah’ından ise raporda yalnızca örgütün IŞİD’e karşı mücadeledeki rolü bahsinde söz edildi.

Kaynak: Sol Haber

HABERE YORUM KAT

8 Yorum