1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD İlk Kez Suriye Muhalefeti İle Görüşecek
ABD İlk Kez Suriye Muhalefeti İle Görüşecek

ABD İlk Kez Suriye Muhalefeti İle Görüşecek

Ukrayna krizinin Suriye için ders olduğunu söyleyen Davutoğlu, ABD’nin ilk kez Suriye muhalefetiyle görüşeceğini açıkladı

05 Mayıs 2014 Pazartesi 11:25A+A-

Suriye'ye komşu ülkeler Toplantısına katılmak üzere Ürdün'de mülteci kampına gidiş yolunda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'nin Suriye muhalefetini ilk kez Washington'a davet ettiğini belirtti. Ukrayna'daki gelişmelerin Suriye konusunu etkilediğini söyleyen Davutoğlu, "Batı açısından perde arkasında alarm etkisi yapıyor. Suriye'ye sessiz kalınmasının Ukrayna üzerinde etkisi olduğu kanaati yerleşiyor. Dolayısıyla yeni strateji geliştirme ve tutum alma ihtiyacı var" dedi. Yakın zamanda önemli gelişmeler olacağını belirten Davutoğlu, "11 ülkeden oluşan Suriye Dostları Çekirdek Grubu ile yakın zamanda toplanmayı planlıyor. Artık muhaliflerin güçlenmesi gerektiğine dair ortak fikir var" diye konuştu.

 "3 HAYAL KIRIKLIĞI"

Suriye'deki krize çözüm bulunması için yürütülen uluslararası girişimlerde başarı sağlanamadığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim 3 hayal kırıklığımız oldu. İlki Cenevre-2 toplantısındaki başarısızlıktı, artık ümidimiz yok ve gelecekte siyasi çözüm de yok. İkinci olarak, BMGK'nın 2139 sayılı rezulasyonuna göre, ülkeye yardım girmesi sağlanmalı. Ancak Suriye, Türkiye tarafında sadece bir kapıyı açık bıraktı ve günlük sadece 78 aracın geçmesine izin verdi. Bu kararın uygulamaya konulması lazım. Üçüncü hayal kırıklığımız ise Kuveyt'te yapılan 'Bağışçı Konferansı'na dair. Kuveyt'te Aralık ayında alınan bölgesel sorumluluk programı uygulanamadı. Türkiye, Suriyeli sığınmacılar için 3 milyon dolar yardım yapıyor, uluslararası kamuoyu ise sadece 115 milyon dolar yardım yapıyor."

Sabah'ın haberine göre Davutoğlu, Suriye konusunda önemli mesajlar verdi:

"ABD MUHALEFET İLE GÖRÜŞECEK"

ABD yönetimi Ahmed Jarba'yı (Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı) Washington'a davet etti. İlk kez Suriye Ulusal Koalisyonu temsilcileri ABD'de üst düzey yönetimle görüşecek.

"UKRAYNA'DAN DERS ÇIKTI"

Ukrayna'daki gelişmeler Suriye konusunu etkiliyor. Batı açısından perde arkasında alarm etkisi yapıyor. Suriye'ye sessiz kalınmasının Ukrayna üzerinde etkisi olduğu kanaati yerleşiyor.

"CENEVRE ÇÖKTÜ"

Cenevre'de ümit kalmadı. Kimse Suriye'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini meşru görmez ama Suriye aslında Cumhurbaşkanlığı seçimi yaparak, Cenevre'de öngörülen geçiş hükümetini tanımadığını ilan ediyor. Dolayısıyla yeni strateji geliştirme ve tutum alma ihtiyacı var.

"11'LER TOPLANACAK"

2 hafta önce, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan, Katar Dışişleri Bakanları ile görüştük. Önümüzdeki haftalarda Suriye Dostları Çekirdek Grubunu oluşturan 11 ülke olarak toplantı yapacağız.

MUHALİFLERE DESTEK

Ortak tavır olarak artık muhaliflerin güçlenmesi gerektiği fikri var.

DÜNYAYA ÖRNEK

Türkiye mülteci kamplarında dünyaya örnek. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guateres bana, "Standartları çok yükselttiniz. İşimizi çok zorlaştırdınız" dedi.

KAÇI HAYATTA KALIRDI?

Türkiye'de hükümeti eleştirmek adına mülteci politikasını eleştiriyorlar. Düşünün, 800 bin kişiyi almasaydık acaba kaçı hayatta kalırdı?

"BİZDE 700 BİN TERÖRİST VAR!"

Cenevre-2 toplantısında Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, bize, 'Teröristlere yardım ediyorsunuz' diye saldırınca, 'Evet bizde 700 bin terörist var. 40 bin bebek terörist var, her an sizi öldürebilir. Yüzbinlerce kadın terörist var, eşini kaybetmiş' dedim. Bu işin insani boyutu. İnsani boyutu görülmediği zaman siyaset yapılamaz. Esad'ın yaptıklarını unutuyorlar, sırf bize muhalefet, düşmanlık adına Esad'ı meşru göstermeye çalışıyorlar. Şu an 3,5 milyon mülteci var. Yıl sonu 4-4.5 milyonu geçer diyorlar.

"KİMSE MUHALEFETTEN KAÇMIYOR"

Bunların hiç biri muhalefetten kaçmıyor. Ürdün, Lübnan, Türkiye'deki tüm mülteciler rejimden kaçıyor. Bu ölçü değil mi?

"KARA LİSTE OLUŞACAK"

İlerde Suriye dosyası yazıldığında bir bu konuya insani açıdan yaklaşmayanlara kara liste oluşacak. Gelecek nesillere böyle bir utanç aktarmamalıyız.

"BM, ONLARI ÖLÜME TERK ETTİ"

Suriye 'ye Komşu Ülkeler toplantısı Ürdün'ün ev sahipliğinde yapıldı. Ürdün'deki Zateri Kampı'nda üçüncüsü gerçekleştirilen basına kapalı toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanısıra Irak, Ürdün, Lübnan, Mısır'dan temsilciler ve Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiseri Antonio Guterres katıldı. Toplantı sonrası basınla buluşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'nin Suriye'ye yaptırım uygulamayarak milyonlarca insanı Esad'ın merhametine bıraktığını söyledi. Cenevre 2 Konferansı'nın başarısız olduğunu dile getiren Davutoğlu, diplomatik çözüm olmayınca sahadaki çatışmanın arttığını belirterek, bu süreçte sadece Türkiye'nin 3 milyar dolar, uluslararası toplumun 150 milyon dolar harcadığını belirtti. Davutoğlu, Esad'ın seçim ilanını 'barışı boşa çıkarma' girişimi olarak değerlendirerek, seçimin 'bölgede bir geçiş hükümeti olmayacağının ilanı' olduğunu söyledi.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT

1 Yorum