1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. ABD İle Taliban Arasında Barış Anlaşması İmzalandı
ABD İle Taliban Arasında Barış Anlaşması İmzalandı

ABD İle Taliban Arasında Barış Anlaşması İmzalandı

ABD ile Taliban, Katar'ın başkenti Doha'da barış sürecini başlatan anlaşmayı imzaladı.

01 Mart 2020 Pazar 00:38A+A-

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" adı verilen anlaşma, yaklaşık 2 yıl ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'daki Sheraton Hotel'de düzenlenen törenle imzalandı.

Anlaşmaya, ABD adına ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza attı.

Anlaşma için 31 kişilik Taliban heyeti sabah erken saatlerde Doha'ya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Savunma Bakanı Mark Esper de görüşmelere katıldı.

ABD birlikleri 14 ay içinde çekilecek

Afganistan'da 19 yıldır devam eden işgali sona erdirecek anlaşmaya göre, ABD, 135 gün içinde Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600'e indirecek.

ABD ve müttefikleri 14 ay içinde ülkedeki askerlerini tamamen çekecek.

"Afgan milleti, İslami bir yönetimle rahatlayacak ve yeni bir rota çizecektir”

Taliban Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader de "Afgan halkı, 40 yıldır feci şekilde acı çekiyor. Burada bulunmamaları gereken yabancı güçlerin bu topraklardan çekilmesiyle Afgan milleti, İslami bir yönetimle rahatlayacak ve yeni bir rota çizecektir." diye konuştu.

Afganistan'daki siyasi taraflara seslenen Berader, "güçlü İslami bir yapının ortaya konması için İslami değerler etrafında Afganistan ve Afgan halkı için bir araya gelme" çağrısında bulundu.

"Afganistan’ı yeniden inşa ederken tüm bu ülkelerden katılımda bulunmalarını arzuluyorum." ifadelerini kullanan Berader’in, ABD’yi konuşmasında zikretmemesi dikkati çekti.

AA

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum