1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. ABD: 'Filistin UCM'ye Katılmak İçin Uygun Değil'
ABD: 'Filistin UCM'ye Katılmak İçin Uygun Değil'

ABD: 'Filistin UCM'ye Katılmak İçin Uygun Değil'

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Filistin’in UCM’ye 1 Nisan’da katılacağını açıklaması ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı, Filistin’in UCM’ye katılmak için ‘uygun’ olmadığını savundu.

08 Ocak 2015 Perşembe 01:37A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) temelini oluşturan Roma Statüsü'nün Filistin için 1 Nisan'da yürürlüğe gireceğini belirtti.

BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Filistin'in Roma Statüsü'ne katılım belgesini 2 Ocak'ta BM Genel Sekreterliği'ne sunduğu ve Filistin için Roma Statüsü'nün 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, Filistin’in UCM’ye ‘uygun pozisyonda’ olmadığını savundu.

Dışişleri bakanlığı Jen Psaki, düzenlediği basın açıklamasında, “ABD, Filistin’i egemen bir devlet olarak tanımıyor, öyle nitelendirilmesine inanmıyor. ABD, aynı zamanda UCM’ye katılmak için Roma Statüsü'ne katılmaya uygun olmadığına inanıyor” diye konuştu.

Filistin, BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'in işgal ettiği topraklardan çıkmasını isteyen karar tasarısının kabul edilmemesi üzerine aralarında Roma Statüsü'nün de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya imza atmıştı.

Roma Statüsü ile kurulan UCM, taraf ülkelerin topraklarında soykırım, insanlığa karşı suç, savaş ve saldırı suçlarını işleyen bireyleri yargılıyor.

Psaki, daha önce Filistin’in aralarında UCM de olduğu 18 anlaşmaya katılım belgelerini Cuma günü BM’ye sunması hakkında, derin rahatsızlık duydukları bu hamlenin barışa ve Filistin halkının bağımsız ve egemen bir devlet isteğine katkı sağlamadığını söylemişti.

Filistin, UCM'ye yaptığı başvuruda, 13 Haziran 2014 itibarıyla Filistin topraklarında mahkemenin otoritesini kabul ettiğini duyurmuş ve İsrail'in son Gazze saldırısını da UCM'nin incelemesini istediğini ifade etmişti.

UCM'den yapılan açıklamada ise bir ülkenin Roma Statüsü'ne katılma kararı alması ile mahkemenin hangi suçları nasıl yargılayacağına karar vermesinin farklı konular olduğu kaydedilmişti.

ABD ve İsrail ise Filistin'in UCM'ye katılma kararına tepki göstermişti.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT