1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Abbas: “Müzakereleri Terk Edemem”
Abbas: “Müzakereleri Terk Edemem”

Abbas: “Müzakereleri Terk Edemem”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Batı Yaka’daki inşaat yasağı ile ilgili tavrında yumuşama olduğunu iddia eden İsrail basınına göre, Abbas: "inşaat yasağı uzamasa bile müzakereleri terk edip gideceğim diyemem" dedi.

23 Eylül 2010 Perşembe 00:20A+A-

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Filistin tarafının ısrarla üzerinde durduğu, Batı Yaka'daki Yahudi yerleşimlerindeki inşaatlarda yasağın uzatılmaması halinde, görüşmelerden çekilecekleri yönündeki tavrında geri adım attığı öne sürüldü.

İsrail basınının, Abbas'ın New York'taki temaslarıyla ilgili verdiği bilgiye göre, Filistin Devlet Başkanı, Siyonistlerin Batı Şeria olarak isimlendirdiği Batı Yaka'daki inşaatlarla ilgili yasak uzatılmasa bile, barış görüşmelerinin devam etmesi konusunda kapıyı açık bıraktı.

Abbas, New York'ta, Amerikalı Yahudi liderlerle yaptığı toplantıda, "inşaatların devamı halinde, müzakerelere devamın çok güç olacağını" belirtmekle birlikte, bu konu için müzakereleri terk edip gideceğini kesinlikle söyleyemeyeceğini ifade etti.

Haberlere göre, Abbas, "Müzakereleri bırakacağım diyemem. Ama eğer Başbakan (Binyamin) Netanyahu Batı Şeria ve Kudüs'teki faaliyetlerin devam edeceğini söylerse, müzakerelere yeniden devam benim için çok güç olur" dedi. Bu ifadesi, daha önce inşaat yasağı sürmezse müzakerelerden çekileceğini söyleyen Abbas'ın tavrında yumuşama olarak değerlendirildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, önceki gün Aşkelon'da, inşaat yasağının süresinin bitmesinin, Ortadoğu barış görüşmelerini sonlandırmaması gerektiğini belirtmişti.

FEYYAD-AYALON TARTIŞMASI

Öte yandan, New York'ta, Filistin Başbakanı Selam Feyyad ile İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Dani Ayalon'un da katıldığı, Filistin'e bağış yapan ülkelerle ilgili toplantıda, Feyyad ile Ayalon arasında tartışma çıktı.

Feyyad'ın toplantıyı terk ettiği, bu nedenle Ayalon ile Feyyad'ın ortak basın toplantısının da iptal olduğu belirtildi. Ayalon ise daha sonra İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Feyyad'ın, "iki halk için iki devlet" yerine "iki devlet" ifadesiyle yetinilmesinde ısrar etmesi nedeniyle ortak bildiri yayımlanmasına karşı çıktığını kaydetti. Ayalon, "Filistinliler Yahudi devleti bir yana, iki devletten bahsetmeye bile yanaşmıyorlarsa, konuşacak bir şey olmadığını" belirterek, İsrail'in Filistin devleti kurulması için neredeyse Filistinlilerden daha fazla çaba gösterdiğini, ancak karşı tarafın en ufak bir jeste yanaşmadığını öne sürdü.

ORTADOĞU DÖRTLÜSÜ'NDEN ÇAĞRI

Öte yandan, Filistin ve İsrail arasında barışın sağlanması amacıyla ABD, Rusya, BM ve AB'nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail'e "yeni yerleşimlerin ertelenmesi süresinin uzatılması" çağrısında bulunurken, her iki tarafı "doğrudan görüşmeleri sürdürmeye" davet etti.

VAKİT

HABERE YORUM KAT