1. HABERLER

  2. HABER

  3. AB Parlamento Başkanı İsrailli Vekilleri Kızdırdı
AB Parlamento Başkanı İsrailli Vekilleri Kızdırdı

AB Parlamento Başkanı İsrailli Vekilleri Kızdırdı

AB Parlamento Başkanı Alman sosyal demokrat politikacı Schulz'un İsrail Parlamentosunda İsrail'i eleştiren sözleri radikal Yahudi milletvekillerini kızdırdı, salonu terketmesine sebep oldu

13 Şubat 2014 Perşembe 12:06A+A-

İsrail Parlamentosu Knesset'te konuşan AB Parlamento Başkanı Martin Schulz, İsrail'in yeni yerleşim inşaasını ve Gazze'ye karşı uyguladığı boykotu eleştiren sözleri karşısında 'Yahudi Evi' isimli radikal parti milletvekilleri 'Yazıklar olsun', 'yalan sözler' gibi ifadelerle bağırarak salonu terkettiler.

Yahudi milletvekillerin bu saldırgan tutumuna karşı kendisini savunan Schulz, AB Parlamentosunun tutumunu Knesset'te ifade etmek zorunda olduğunu, sadece herkesin hoşuna gidecek sözleri söyleyemeyeceğini belirtti.

İsrail Ekonomi Bakanı Naftali Bennett, Schulz'un Knesset'teki konuşmasından dolayı özür dilemesini taleb etti. 2012'den beri AB Parlamento Başkanlığı yapmakta olan Alman politikacı Schulz, özür dilemeyi gerektiren bir neden görmediğini söyledi. Schulz, İsrail yanlısı bir konuşma yaptığını ve kendisine gösterilen sert tepki karşısında hem çok şaşırdığını hem de üzüldüğünü kaydetti. AB Parlamento Başkanı, İsrail'i eleştiren sözlerine tepki gösterenlerin sert tutumlu bir partinin milletvekilleri olduklarını ve aynı şekilde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e de böyle saldırdıklarını hatırlattı.

Schulz konuşmasında İsrail tarafından işgal edilen topraklarda karşılaştığı Filistinli bir gençten bahsederek, gencin kendisine 'Bir İsrailli günde 70 litre su tüketirken, bir Filistinli yalnızca 17 litre su tüketebiliyor, bu nasıl olabilir?' dediğini de aktardı. Schulz'un konuşmasına başta Başbakan Benyamin Netanyahu olmak üzere radikal Yahudi milletvekilleri sert tepki gösterirken, diğer milletvekilleri alkışladılar.

AB Parlamento Başkanı Schulz, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı boykotla insanları çaresizliğe sürüklediğini, bu yüzden aşırıların bu durumu suistimal ettiklerini, boykotun böylece daha az güvenlik sağladığını ifade etti.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT