1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. AB, İsrail polisiyle iş birliğini dondurdu
AB, İsrail polisiyle iş birliğini dondurdu

AB, İsrail polisiyle iş birliğini dondurdu

Avrupa Birliği'nin, İsrail'de yeni hükümeti kurması beklenen Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyonun işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik politikaları nedeniyle İsrail polisi ile iş birliğini dondurduğu bildirildi.

08 Aralık 2022 Perşembe 00:33A+A-

Haaretz gazetesinin haberine göre, Avrupa Birliği (AB), İsrail'in AB Büyükelçisi Chaim Regev'e, İsrail Polisi ile AB Polis Teşkilatı (Europol) arasındaki istihbarat iş birliğine yönelik taslak anlaşmayı dondurduğunu iletti.

Karar, İsrail'de 1 Kasım'da yapılan erken genel seçimlerden zaferle ayrılan Likud Partisi lideri Netanyahu'nun başını çektiği sağ blokun içinde yer alan ve yeni koalisyon hükümetinde söz sahibi olması beklenen aşırı sağcı partilerin yarattığı endişeler nedeniyle alındı.

AB ile İsrail arasında eylül ayında imzalanan ve Avrupa Parlamentosunun onayını gerektiren taslak halindeki iş birliği anlaşması, suç ve terörizmle mücadele için üye ülkeler arasındaki istihbarat alışverişini iyileştirmeyi amaçlıyordu.

Kararın ayrıca İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik politikalarda tek taraflı adımlar atmasının AB ile iş birliğini tehlikeye atacağına dair AB'nin İsrail'e verdiği "ilk sinyal" olduğu vurgulandı.

Haaretz gazetesi, Avrupa'nın halihazırda imzalanmış olan bir taslağı devam ettirmeme yönündeki alışılmadık kararının Tel Aviv yönetiminde "tehlike işaretleri yarattığı" yorumunda bulundu.

İsrail hükümetinden ise karara yönelik herhangi bir açıklama yapılmadı.

AA

HABERE YORUM KAT