1. HABERLER

  2. HABER

  3. 35. Maddede Düzenleme Yeterli Olmaz!
35. Maddede Düzenleme Yeterli Olmaz!

35. Maddede Düzenleme Yeterli Olmaz!

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, 35. maddede CHP'nin önerdiği şekilde bir düzenlemenin TSK'yı siyasetin dışına çıkarmaya, siyasetle uğraşmasını ve iç güvenliğe bulaşmasını engellemeyeceğini belirtti.

29 Temmuz 2010 Perşembe 00:20A+A-

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, yaptığı açıklamada, 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinin 35. maddesinin değişmesi hususunda ülke sathında bir konsensüs sağlandığını belirterek, bu maddenin cuntacılar tarafından darbelere dayanak yapıldığı gibi, darbeci cuntaların oluşmasında da teşvik edici bir unsur olduğunu ifade etti.

Yasanın mevcut haliyle silahlı kuvvetlerinin dış güvenlikten ziyade iç güvenliğe yönelmesine, siyasete müdahale etmesine, siyasi iktidarları vesayet altına almasına ve rejim muhafızı gibi görev yapmasına neden olduğunu ifade eden Tanrıverdi, şu ifadeleri kullandı: "Bu görevi yapabilmek için de rejim düşmanları yaratarak, ülke sathında devlet eliyle bölünmelere yol açmıştır. Devlet mekanizmasında otoriter bir konuma geldiğinden denetlenmemiş, kendi başına buyruk hale gelmiş ve yurdu koruma görevinden ziyade, daha kolay olan, yetişme şartlarına uygun olmamasına rağmen, rejimi koruyan iç güvenlik kuvveti haline dönüşmüştür. Bunun sonucu olarak da müdahaleler, darbeler ve vesayet sistemi oluşmuştur." 35. maddenin geniş bir bakış açısı ile, TSK'nın yeniden yapılanması kapsamında ele alınmasını isteyen Tanrıverdi, sözlerine şöyle devam etti: "TSK rejim muhafızı olmaktan çıkarılmalıdır. İç güvenlik görevi TSK'nın sorumluluğundan alınmalıdır. TSK, siyasetin dışına çıkarılmalıdır. Tamamen dış tehditlere karşı kullanılacak bir konuma ve güce getirilmelidir. Barış zamanında, gerginlik döneminde ve savaş halindeki görevleri ifade edilmelidir. Barış zamanında, kıtalararası ve denizaşırı mesafelere, ittifaklar çerçevesinde güç göndermeye imkan vermelidir.

Savunma konsepti değiştirilerek, yurt savunması sınır ötesinden başlatılmalıdır. Olağanüstü durumlarda, parlamento onayıyla, özel yetişmiş unsurlarının iç güvenliğe tahsis edilebilmesi için de bir açık kapı bırakılmalıdır."

HABERE YORUM KAT