1. HABERLER

  2. HABER

  3. 28 Şubat'ın Paşası Çevik Bir’den MGK’lı Savunma
28 Şubatın Paşası Çevik Bir’den MGK’lı Savunma

28 Şubat'ın Paşası Çevik Bir’den MGK’lı Savunma

28 Şubat soruşturmasında gözaltına alınan askerlere Emniyet’te, Gölcük’ten çıkan “BÇG, kriz masası ve fişleme” belgeleri soruldu.

14 Nisan 2012 Cumartesi 13:29A+A-

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Kemal Çetin ve Mustafa Bilgili tarafından yürütülen 28 Şubat post-modern darbesiyle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu 28 kişinin bugün Ankara Adliyesi’ne sevk edilmeleri bekleniyor. Şüphelilerin ifadeleri Özel Yetkili beş savcı tarafından alınacak.

TCK’nın 312. maddesinde yer alan “Anayasayı ihlal ve Hükümet’i yıkmaya teşebbüs etmek” ile suçlanan şüpheliler dün Ankara Emniyeti’nde sorgulandı. Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramalarda ele geçirilen belgelerde isimleri bulunduğu için gözaltına alınan şüphelilere, ağırlıklı olarak, Çevik Bir’in talimatıyla kurulan Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) faaliyetleri, BÇG bünyesinde oluşturulan kriz masası, fişlemeler ve Sincan’da tankların yürütülmesi ile ilgili soruların yöneltildiği öğrenildi.

Bizimkiler ve Süper Baba soruları

Taraf'ta yer alan Arzu Yıldız imzalı habere göre Ast-üst sıralamasına göre alınan sorguları yapılan şüphelilerden ilk olarak İstanbul’da gözaltına alınan Aydın Karaşahin, Necdet Batıran, Salih Eryiğit, Ünal Akbulut’un ifadeleri alındı. BÇG içerisinde yer alan ve medyada çıkan irtica haberlerini toplamakla görevlendirilen Karaşahin’e iki klasör içerisinde binlerce kişiyle ilgili fişleme belgeleri gösterildi ve bu belgelerin ne amaçla hazırlandığı soruldu.

29 Nisan 1997 tarihli “BÇG rapor sistemi” başlıklı belgenin “günlük durum raporu” ve “olay bildirim raporu” şeklindeki eklerinin ne amaçla kimin talimatıyla hazırlandığı sorulan Karaşahin, ifadesinde şunları söyledi; “O dönem BÇG faaliyetleri ile ilgili mayıs, nisan aylarında iki üç toplantı yapıldı. Ben de içerisinde yer aldığım birimin emriyle bu toplantılara katıldım. Bana medyada yer alan irtica haberlerini tarayıp, toplamam emredildi. Emri yerine getirdim. Ancak bu konuda kimin talimat verdiğini bilmiyorum.

Karaşahin’in ifadesinde, “Askerin siyasete müdahale etmesini doğru bulmuyorum” dediği belirtildi. Şüphelilere “Bizimkiler”, “Süper Baba” ve “Tatilciler” dizilerinin senaristlerine laiklikle ilgili vurgu yapılması yönünde baskı yapıp yapmadıkları da soruldu.

Çevik Bir’den MGK’lı savunma

“İrtica ile mücadele konulu brifingler verdiniz mi?” şeklinde soruların yöneltildiği Albay Yavuz Gürcüoğlu’nun ise iddiaları reddettiği belirtildi. Gürcüoğlu’nun bazı sorularda susma hakkını kullandığı bildirildi. Çevik Bir hariç, şüphelilerin sorgularının genel olarak kısa sürdüğü, tümüne benzer soruların yöneltildiği belirtildi. Sorgusu en sona bırakılan Çevik Bir’in ifadesini, “tüm faaliyetlerin MGK kararlarıyla yapıldığı” üzerine kurduğu bildirildi. Çevik Bir’in avukatının bu yönde oluşturulacak bir savunma için çok sayıda evrak ve belgeyi getirdiği öğrenildi.

Akşam süt ve bisküvi sabah reçel ve tereyağı

Şüphelilerin sorguları sırasında Emniyet’in önünde iki ambulans bekletildi. Belirli aralıklarla şüphelilere sağlık müdahalesi yapıldı. Geceyi ayrı odalarda şüphelilere, tansiyon ve şeker riskine karşı süt ve bisküvi, sabah da reçel, süt, peynir ve tereyağından oluşan kahvaltılık verildi. Şüphelilerin aileleri de emniyet önünde bekledi ve durumları hakkında avukatlardan sürekli olarak bilgi aldı.

Bu arada şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda CD ve dijital dökümanların yanı sıra, yapılan görüşmelerin bir bir not edildiği çok sayıda ajandanın da ele geçirildiği belirtildi. Belgelerin tarama ve inceleme işlemin ise henüz tamamlanmadığı ifade edildi.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum