1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. 28 Şubat'ın Acımasız İzleri Hapishanelerden Silinsin
28 Şubat'ın Acımasız İzleri Hapishanelerden Silinsin

28 Şubat'ın Acımasız İzleri Hapishanelerden Silinsin

28 Şubat sürecinde, türlü kumpaslarla mahkûm edilen Metin Kaplan'ın avukatları, TBMM bünyesinde kurulan 28 Şubat mağduriyetlerini araştırma alt komisyonuna adalet çağrısında bulundu.

19 Haziran 2016 Pazar 07:46A+A-

Soft askeri darbenin izleri Türkiye'den siliniyor ancak pek görünmeyen bir yerde, hapishanelerde 28 Şubat bütün acımasızlığıyla sürüyor. Uydurma iddialarla 17 yıla mahkûm edilen Metin Kaplan da, adalet ve yeniden yargılanma bekleyen 28 Şubatzedelerden biri. Edirne Cezaevi'nde çile çeken kanser hastası Metin Kaplan, işkence altında verdiği ifadelerle tutuklandığı kanıtlanmasına rağmen, özgürlüğüne kavuşamadı. Zaman'a konuşan Kaplan'ın avukatları Hüsnü Tuna ve Halit Çelik, 28 Şubat Mağduriyetleri Araştırma Alt Komisyonu'ndan, Kaplan'a kurulan kumpasın ortadan kaldırılmasını ve gerçeklerin ortaya çıkarılmasını istediler. Avukat Tuna, 1998'de Metin  Kaplan'ın emriyle “Anıtkabir'e saldıracaklar.” yalanı uydurulduğunu belirterek; “Maalesef bunu emniyet ve jandarma içindeki yapılar ortaklaşa tanzim edip, planlayıp bir proje kapsamında uyguladılar.“ ifadelerini kullandı.

 “Metin Kaplan'ın görüşleri sevilmeyebilir ama mahkûmiyet gerekçesi kumpastır.” diyen Tuna, “Metin Kaplan ve onun emri altında suç işlediği iddia edilenler 1998'de planlanmış bir kurgu üzerine mahkûm edildiler.” şeklinde konuştu. Tuna şöyle devam etti: “Bu alt komisyonda insanların sadece hukuki hakları ele alınmamalı. 28 Şubat sürecinde hem maddi, hem manevi, hem de cezai bakımdan haksız yere suçlananlar için çözüm üretilmelidir. Yargılanmanın yenilenmesi suretiyle tekrar gözden geçirilmelidir.” Kaplan'ın yargılanmasında Fatih Camii baskını ve Anıtkabir katliamı davasında ifadesi alınanların işkence altında ifade verdiklerini kanıtlamalarına rağmen mahkûm edildiğini belirten Halit Çelik ise mahkemenin buna rağmen 17 yıl ceza verdiğini ve kararın onaylandığını hatırlattı.

Koray Taşdemir / Zaman

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

2 Yorum