1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. 13 Şii Kaçırıldı; Lübnan İyice Gerildi
13 Şii Kaçırıldı; Lübnan İyice Gerildi

13 Şii Kaçırıldı; Lübnan İyice Gerildi

Suriye'de 13 Lübnanlı Şiiyi kaçırılması Lübnan'da gerilimi yükseltti. Nasrallah, itidal çağrısında bulundu.

23 Mayıs 2012 Çarşamba 14:05A+A-

Lübnan diken üstünde durmaya devam ediyor. Önce Şadi el Mevlevi’nin El Kaide bağlantısı gerekçe gösterilerek tutuklanması, ardından din adamı Ahmed Abdülvahid'in öldürülmesi sonrası karışan Lübnan’da şimdi de Suriyeli muhaliflerin 13 Lübnanlı Şiiyi kaçırması Lübnan'da gerilimi tekrar yükseltti.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Şiilerin yoğun olarak yaşadığı banliyö bölgesi başta olmak üzere, birçok semtte protesto gösterileri düzenleniyor.

Yollarda lastik yakan, trafiği engelleyen protestocular, Lübnanlıların serbest bırakılmaması halinde, kaçıranların yakınlarını rehin alma tehdidinde bulundu. Protestolar ancak Nasrallah'ın kaçırılan kişilerin serbest bırakılması için gerekenin yapılacağı açıklaması ardından durdu.

Lübnan güvenlik yetkilileri ve görgü tanıkları Halep’teki kaçırma olayını doğruladı. Ancak kaçıranların kim olduğu ya da tam olarak kaç kişinin kaçırıldığı netlik kazanmadı.

Lübnanlı Şiiler, Irak’ta Şiiler için kutsal sayılan mekânları ziyaretten dönüyordu ve otobüsleri Suriye topraklarından geçiyordu.

KİM KAÇIRDI?

Lübnan medyası muhalefetteki Hür Suriye Ordusuna bağlı direnişçilerin 13 kişiyi kaçırdığını iddia etti. Suriye devlet haber ajansıysa, 11 Lübnanlı ve Suriyeli şoförlerinin “silahlı terörist bir grup” tarafından kaçırıldığını iddia etti. Kadınlar ise serbest bırakıldı.

Hür Suriye Ordusu, olayla ilgisi olmadığını bildirdi.

Nasrallah'tan İtidal Çağrısı

Lübnan'da bulunan Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah, Suriye'de muhalifler tarafından kaçırıldıkları iddia edilen 12 Lübnanlıyla ilgili taraftarlarını sükûnete, hükümeti ise konuyla ilgili gerekli girişimleri yapmaya çağırdı.

Olayın kesinlikte kabul edilemez olduğunu belirten Nasrallah, gelişmeleri hem kendisinin hem de Şii Emel grubunun lideri ve Meclis Başkanı Nebih Berri'nin yakından takip ettiğini belirtti.

Nasrallah, kaçırılanların kurtarılması için sorumlu bir devletin nasıl davranması gerekiyorsa, Lübnan hükümetinin de aynı şekilde davranması gerektiğini söyledi.

BBC'nin Beyrut muhabiri kaçırma vakasının Lübnan'da ciddi sorunları tetikleyebilecek nitelikte olduğuna dikkat çekti. Lübnan hâlihazırda Suriye hükümetini destekleyen ve hükümetin politikalarına muhalif kesimler arasında bölünmüş durumda. BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun da Pazartesi günü Suriye'deki şiddetin komşu Lübnan'a sıçramasından endişe ettiğini söylemişti.


MEHDİ MİLİSLERİ YAKALANDI İDDİASI

Öte yandan Mukteda el Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu militanlarının Suriye'de Özgür Suriye Ordusu tarafından yakalandıkları iddia edildi.

Özgür Suriye Ordusu şemsiyesi altında savaşan Osman bin Affan Tugayınca yayınlanan görüntülerde 3 Mehdi Ordusu militanı olduğu iddia edilen kişilerin Esed'e destek için Suriye’ye geldikleri bildiriliyor. Videoda söz konusu kişilerin memleketlerini ve görevlerini açıkladıkları ifade ediliyor.

Mehdi Ordusu üyelerine Suriye'ye gelmeme çağrısında bulunan militanların kimlik kartları da kameraya gösteriliyor. İşte o görüntüler:

 

 

HABERE YORUM KAT

11 Yorum