Dünya ve İslam Dergisi

Yazarın Tüm Yazıları >

Sunuş

Mart 1992A+A-

Rahman ve Rahim Allah'ın Adıyla

Onuncu sayımızda ağırlıklı konuyu Kürt sorunu oluşturuyor. Nevruz'da ve sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmemizi "Gündem" başlığı altında okuyabiliriniz. Yine bu sorun çerçevesinde, Ankara'da yapılan bir açık oturum ve E. Eryılmaz ve M. Uzun'un Kürt ulusal hareketinin gelişim seyrine ilişkin bir yazıları; ayrıca "Tartışma" bölümünde M. Selimusta'nın Kürt ulusalcı çevrelerinin İslami harekete yönelttikleri eleştirilere ilişkin bir değerlendirmesi de yer almakta.

Cezayir'de laik cuntanın gerçekleştirdiği darbe ve İslami harekete değindiği yazısında Y. Çakır, konunun Türkiye İslami hareketi açısından öneminin altını çiziyor.

İran'da yayınlanmakta olan Beyan dergisinden çevirdiğimiz makalesinde H. Gulpayegani, "Devrim bitti" şeklindeki eleştirileri, genel anlamda devrim ve devrimler tarihi çerçevesinde ele alarak cevaplıyor.

Mısır İslami Cihadı'na ilişkin makalesinde S. Turan, hareketin Türkiyeli Müslümanlarca pek bilinmeyen birçok yönüne ışık tutuyor.

M. Azzam'ın, çevirisini sunduğumuz, "Körfez Krizi: İslam Dünyasındaki Yansımaları" başlıklı makalemis, emperyalizm ve Batı karşıtlığının İslam ümmeti içinde sahip olduğu derin kökleri bir kez daha ortaya koyması açısından önem taşıyor.

Geçen sayımızda, kuruluş manifestosunu yayınladığımız İngiltere İslam Parlamentosu'nun, 4 Ocak 1992 tarihinde gerçekleşen ilk toplantısında, İslam Parlamentosu'nun lideri sıfatıyla Kelim Sıddıki'nin yaptığı açış konuşmasının çevirisini de bu sayımızda yayınlıyoruz.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce kaleme alınmış olmasına rağmen, M. B. Olcott'ın çevirisini sunduğumuz Sovyet Orta ASyasını konu alan makalesi, bugün çok yoğun bir ilgi odağı oluşturan Orta Asya Müslüman cumhuriyetlerindeki gelişmeleri ele almaktadır.

Yine bu sayımızda A. el-Efendi'nin, Sudan İslami hareketinin lideri Hasan el-Turabi'nin fikri ve eylemsel gelişimi çerçevesinde İslami harekete ilişkin teorik bir analiz içeren makalesinin çevirisi de yer almaktadır.

Azerbaycan İslam Partisi'nin lideri konumundaki Hacı Hacı Ağa ile Şubat ayı içinde Tahran'da yaptığımız görüşmeyi, "Röportaj" başlığı altında okuyabilirsiniz. Görüşmenin Karabağ'da Ermeni çetelerinin gerçekleştirdiği katliamdan önce yapıldığını hatırlatalım.

Geçen sayımızda "Sunuş" ve "Türk Sorunu-Kürt Sorunu ve Müslümanlar" başlıklı "Gündem" yazılarının altında olması gereken "DÜNYA ve İSLAM" imzası bir unutkanlık sonucu yer almamıştır. Yine Beyan dergisinden çevirisini yaptığımız Enis Nakkaş ile röportajın alıntılandığı kaynak, harf düşmesi sonucu "Beyan Dergis" şeklinde çıkmıştır. Düzeltir, özür dileriz.

Tüm Müslümanların Ramazan Bayramı'nı tebrik ederiz.

On birinci sayımızda birlikte olmak dileğiyle...

 

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR