1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye Hizbulesed İçin Bataklığa Döndü!
Suriye Hizbulesed İçin Bataklığa Döndü!

Suriye Hizbulesed İçin Bataklığa Döndü!

Suriye'de yaşanan savaşa Esed rejimi yanında dahil olan Hizbulesed ve diğer Şii milisler ağır kayıplar yaşamaya devam ediyor.

20 Ağustos 2019 Salı 16:19A+A-

Suriye'de yaşanan savaşa Esed rejimi yanında dahil olan Hizbulesed ve diğer Şii milisler ağır kayıplar yaşamaya devam ediyor.

2011 yılında başlayan çatışmalarda gayrıresmi olarak Suriye'de rejimin yanında savaşmaya başlayan ve rejime desteğini açıklayan Hizbulesed, 2013 yılından itibaren resmi olarak ülkede varlık göstermeye başladı.

Bir süre sonra ise İran'ın Afganistan, Pakistan, Irak gibi birçok farklı ülkeden getirdiği Şii milis güçler rejim yanında muhaliflere karşı çatışmalara katıldı.

Söz konusu çatışmalarda gerek sayılarının çokluğu, gerekse yaşanılan kayıpların önemsenmemesi gibi sebeplerle İran destekli Şii milisler ön saldırı hattını teşkil etti.

Buna paralel olarak Şii milisler, Rusya ve İran destekli Esed rejimi unsurlarının yaşadığı insan kaybında önemli bir istatistik olarak yer aldı.

"Suriye Hizbulesed'i öğütüyor"

Bölgede yaşanan son çatışmalarda İran Devrim Muhafızları mensupları ve Hizbulesed ağır kayıplar verdi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, yaşanan son çatışmalarda Şii milis grup üyelerinden toplam 21 kişi öldürüldü.

Bölge kaynakları, Ağustos ayında şimdiye kadar Rusya ve İran destekli milis gruplardan 324 milisin öldüğünü, 485 milisin ise yaralandığını aktardı.

Bölgede çatışmalar şiddetlendikçe Şii milislerin kayıplarının da artacağı tahmin ediliyor.

 

hizbullat.jpeg

Şii milisler tekrar savaşa katılmıştı

Yerel kaynaklar, Lübnan Hizbullahı'nın başı çektiği İran destekli Şii milis güçlerin, rejimin İdlib'e yönelik son saldırısında cephe hattına yeniden sürüldüğünü açıklamıştı.

Şii milislerin muhaliflere karşı ilk cephe hattında çatışmalara girdiği ve şiddetli çatışmaların Hama ekseni genelinde devam ettiği ifade ediliyordu.

İran son saldırılarda yer almamıştı

İran, Rusya ve Esed rejiminin İdlib'de muhaliflere yönelik yaklaşık 4 aydır devam eden kapsamlı saldırılarına ciddi bir katılım göstermemişti.

Gerek son dönemde ülke ekonomisinin aldığı darbeler, gerek Körfez'de yaşanan krizin etkileri, gerekse Suriye'de Rusya ile yaşanan ihtilaflar buna gerekçe gösteriliyordu.

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında İran ve muhalifler, Şii milislerin kontrolündeki Fua ve Keferya'nın tahliyesi için İran ile anlaşmış, bu tarihin ardından İran sahada ciddi bir varlık göstermemişti.

Mepa News

HABERE YORUM KAT

1 Yorum