Yüzde 10luk Seçim Barajı Tarih Olacak

AK Parti'nin uzlaşma komisyonuna sunduğu Anayasa teklifinde bazı değişiklikler yer aldı.

AK Parti, hem yurtdışı hem de yurt içinden eleştirilere neden olan yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi için adım attı.

AK Parti, anayasa değişiklik teklifinde seçim barajının dayanağı olan düzenlemeye yer vermedi.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; AK Parti'nin, Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu teklifinde bazı düzenlemeler yer aldı.

Yüzde 10'luk seçim barajının dayanağını anayasanın "seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir" fıkrası oluşturuyor. Anayasa Mahkemesi, bu hükme dayanarak yüzde 10'luk barajı iptal etmedi. AK Parti'nin teklifinde, bu düzenlemeye yer verilmedi.

Anayasanın bu şekilde kabul edilmesi halinde seçim barajının da daha aşağı çekilmesi gündeme gelebilecek. Anayasa Mahkemesi, "yönetimde istikrarı zedeler" gerekçesiyle barajın düşürülmesini iptal edemeyecek. Avrupa ülkeleri içinde en yüksek seçim barajı Türkiye'de. Yüzde 7'lik baraj ile Türkiye'yi Rusya izliyor. Almanya, Belçika, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Moldova, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya yüzde 5, Avusturya, Bulgaristan, İtalya, Norveç, Slovenya, İsveç yüzde 4, İspanya, Yunanistan, Romanya, Ukrayna yüzde 3, Danimarka yüzde 2, Hollanda yüzde 0.67 baraj uyguluyor.

AK Parti, seçim yasalarında yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılan seçimlerde
 

Haber Haberleri

Efkan Ala’dan Çözüm Süreci mesajı: Nisan da olabilir sonrası da
MİT Başkanı Kalın, İstanbul'da Hamas heyetiyle görüştü
Nureddin Yılmaz vefat etti
Türkiye'de yaklaşık 1,8 milyon yaşlı tek başına yaşıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail binlerce insanı katletti, bunun bedelini ödeyeceğinden hiç şüphem yok