Yüce Divan Oylaması Bugün

Haklarında yolsuzlukla ilgili iddialar bulunan dört eski bakan ile ilgili Meclis'teki Yüce Divan oylaması bugün yapılacak. Oylama sırasında Başbakan Davutoğlu olmayacak.

17 Aralık 2013’te başlayan ve 1 yıl geçtikten sonra takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmasında karar günü geldi. Meclis Genel Kurulu’nda bugün yapılacak görüşmeyle, AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmeyeceklerine karar verilecek. 

Bugün 15.00'te başlayacak Genel Kurul oturumunda CHP ve MHP’nin vermesi beklenen "Bakanların Yüce Divan'a sevki" yönündeki önergeler de gerekçeleriyle birlikte okunacak. Ardından her bakan için ayrı ayrı gizli oylama yapılacak. Oylamada Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere'de olduğu için katılamayacak. 

SUÇLANAN BAKANLARA SINIRSIZ KONUŞMA HAKKI

Genel Kurul'da, yedi milletvekili ve suçlanan eski bakanların konuşma hakkı bulunuyor. Raporla ilgili olarak, Soruşturma Komisyonu'nun AKP 'li Başkanı Hakkı Köylü veya onun görevlendireceği bir milletvekili 20 dakika, söz alacak altı milletvekili de 10'ar dakika konuşabiliyor.

Haklarında suçlama olan eski bakanların ise süre sınırlaması olmaksızın konuşma hakkı bulunuyor. Ancak eski bakanlar isterlerse konuşma yapmayabiliyor.

Genel Kurul'da Yüce Divan kararı için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. Bunun için en az 276 milletvekilinin oyu gerekiyor.

AKP'nin TBMM'de 312 sandalyesi bulunuyor. Bağımsızlar ve muhalefet eksiksiz oy kullansa dahi oyları 223'te kalıyor. Kabul oyları ret oylarından fazla çıksa bile, 276'ya ulaşılamadığı sürece Yüce Divan'a sevk gerçekleşmiyor.

BUGÜN BİTMEYEBİLİR

Rapor “Yüce Divan’a sevk edilmeme” yönünde olduğundan, onunla ilgili bir oylama olmayacak. Ancak muhalefet partileri, 4 milletvekili için ayrı ayrı, gerekçeli olarak Yüce Divan önergeleri verecek. Önergeler üzerine konuşma olmayacak. Önergelerin gerekçeleri okunacak ve doğrudan gizli oylamaya geçilecek.

Gizli oylama kırmızı (ret), beyaz (kabul) ve yeşil (çekimser) renkli karton pullarla yapılacak. Oylama için TBMM matbaasında 10 bin dolayında pul bastırıldı. Oylamada teamüle göre, sadece mazeretli olan bakanların yerine vekalet verdiği bir başka bakan oy kullanabilecek. Katılmayan milletvekillerin yerine vekaleten oy kullanılamayacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın görüşmenin yaklaşık 8 saat süreceğini tahmin ettiklerini söyledi. Yüce Divan kararı çıkarsa, önergeler, muhalefet şerhleriyle birlikte komisyon raporu ve ekleri iddianame yerine geçecek. Bu durumda dosya 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne gönderilecek ve yargılama süreci hemen başlayacak.

BAŞBAKAN YOK

Başbakan Ahmet Davutoğlu Londra’da olacağı için, bazı bakanlar da yurtdışı programları nedeniyle bugün Genel Kurul’da bulunamayacak. Davutoğlu’nun yerine Başbakan vekilinin gizli oy kullanması bekleniyor.

Tarihi günün arifesinde üvey annesini yitiren bakan Zafer Çağlayan ise AK Parti yöneticilerinden görüşmenin ertelenmemesini istedi.

Soruşturma Komisyonu, 5 Ocak 2015'teki son toplantısında "Hayır" oyuyla eski bakanların Yüce Divan'a sevkine gerek olmadığı yönünde karar almıştı.

 

Haber Haberleri

Sinan Ateş cinayetine karışan kuryeden ‘görev tamam’ pozu
Türkiyeli üniversitelerden ABD'deki öğrencilere Gazze desteği
Siyonist işgale ve ABD’nin suç ortaklığına karşı direnen üniversitelerle dayanışma çağrısı!
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan oldu
AK Parti'li Kanat, İsrail'i kınamayan yetkililerin konuşma meşruiyetlerini kaybettiğini vurguladı