Ürdünlüler İsrail ile Barış Anlaşmasının Bozulmasını İstiyor

Ürdünlü yargıcın İsrailli askerler tarafından sınırda öldürülmesinin ardından Ürdünlüler, İsrail elçiliğinin kapatılması, barış anlaşmasının bozulması ve elçinin kovulması talepleriyle gösteriler düzenliyor.

Ürdünlü bir yargıçın İsrail askerleri tarafından sınırda öldürülmesinin ardından, Ürdünlüler İsrail ile yapılan barış anlaşmasının bozulması talebiyle sokaklara döküldü.

Cuma günü Amman'daki İsrail büyükelçilik binası yakınında yaklaşık 1000 kişi toplandı.

İsrail askerleri Filistin-Ürdün vatandaşı, 38 yaşındaki Raed Zeiter'i Pazartesi günü sınırda öldürmüştü. Askerler Ürdünlü yargıçın askerlere saldırdığını öne sürmüştü. Cinayet Ürdün ve İsrail arasında diplomatik gerginliğe yol açtı.

Hükümete muhalif gruplar, gençlerin oluşturduğu gruplar, solcular ve ulusalcılar Cuma namazından sonra, İsrail elçiliği yakınındaki Kaluti camii çevresinde başlayan gösterilere hep birlikte katıldı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösteri boyunca, katılımcılar Ürdün bayraklarını sallarken, 1994 yılında imzalanan barış anlaşmasının bozulması taleplerini dile getiren pankartlar taşıdı. Pankartlardaki ifadelerde ayrıca "Siyonist varlığın elçiliğinin kapatılması ve şehidin kanının hatırı için İsrail elçisinin kovulmasını" istekleri de yer aldı. 

Göstericiler, "Zeiter sen bir şehitsin ve bizim yöneticilerimiz kölelerdir. Seni unutmayacağız" şeklinde sloganlar attılar.

İsrail elçiliğine yaklaşmaya çalışan eylemcilere polis izin vermedi.

Ürdün parlamentosunun alt kanadı, Çarşamba günü bağlayıcılığı olmayan bir kararla hükümetten, 1997 yılında İsrailli öğrenci kızlara ateş açarak 7'sini öldüren ve hapis yatan Ahmed Dakamseh adlı Ürdünlü askerin serbest bırakılmasını istediler.

Milletvekilleri ayrıca İsrail'in Amman elçisinin kovulmasını ve Ürdün'ün İsrail'deki elçisinin de geri çekilmesini talep etti.

Hükümete Salı gününe kadar süre veren milletvekilleri, Başbakan Abdullah Nsur hakkındaki güven oylamasında, "hayır" oyu verme tehdidinde bulundu.

Başbakan Nsur Zeiter'ın ölümünden tümüyle İsrail'i sorumlu tuttu ve cinayetle ilgili olarak İsrail'in özür dilemesini istedi.

İsrail ise olaydan ötürü üzüntüsünü bildirmekle birlikte, Ürdün'ün istediği özrü dilemedi. Ürdün, İsrail ile bölgede barış anlaşması imzalayan, Mısır'dan sonra ikinci ülke. 

 

İsrailli askerlerin öldürdüğü yargıç

 

 

(INCANEWS)

Ürdün Haberleri

Ürdün Gazze'ye destek eylemlerinin önüne geçemiyor
Ürdünlüler, Siyonist Büyükelçiliği yakınındaki gösterilerini sürdürüyor
Ürdün halkı haykırdı: Mescid-i Aksa'yı koruyacağımıza dair Allah’a söz veriyoruz
Ürdün yönetimi İsrail'e karşı protesto düzenleyenleri gözaltına aldı
Ürdün: Filistinlileri topraklarından tehcir edecek her türlü planı reddediyoruz