Türkiye’deki Suriyeli Muhacir Çocukların Eğitimi (RAPOR)

Müberra Nur Emin, Türkiye’deki Suriyeli çocukların eğitimine ilişkin yaşanan sorunları ortaya koyan ve bu sorunlara çözüm önerileri sunan bir rapor hazırlamış.

HAKSÖZ-HABER

SETAV’ın katkılarıyla hazırlanan raporun girişinde şu bilgilere yer verilmiş:

2011’de Suriye’de başlayan olaylar giderek savaş ve şiddet ortamına dönüşmüş ve 5 milyona yakın insan can güvenliği için komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştır. Türkiye’nin “açık kapı” politikası sayesinde 2,5 milyonu aşkın Suriyeli de Türkiye’ye sığınmıştır. Suriye’deki savaşın halen devam etmesi ve ülkedeki yaşam alanlarının yok olması nedeniyle, Türkiye’ye sığınan Suriye vatandaşlarının ülkelerine uzun bir süre daha dönemeyecekleri öngörülmektedir. Suriyeli sığınmacıların yaklaşık yarısından fazlasının eğitim çağında olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, can güvenliği, barınma, gıda, giyinme gibi birincil ihtiyaçlarının yanında eğitim ihtiyacı ve sorunları da gün yüzüne çıkmaktadır.

Küçük çaplı saha araştırması da içeren bu çalışmada konu ile ilgili hem dokümanların ve politika belgelerinin analizi yapılmış hem de kamp içi ve kamp dışında sunulan eğitim hizmetlerine yönelik bazı okul müdürleri ve öğretmenler ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İlgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile görüşülerek, Türkiye’nin okul çağındaki Suriyeli çocuklara sunmuş olduğu eğitim hizmetleri, uyguladığı politikalar, Suriyeli çocukların eğitime erişim durumu ve karşılaşılan zorluklar ele alınmıştır.

Bu çalışmada, Türkiye’deki temel eğitim çağındaki Suriyeli çocuklara yönelik bahsedilen politika belgeleri detaylı bir şekilde ele alınmış, ayrıca Türkiye’deki Suriyeli çocukların eğitimine ilişkin yaşanan sorunlar yapılan görüşmeler sonrasında ortaya koyulmuş ve bu sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur.

Raporu okumak veya indirmek için tıklayınız >>>

 

Eğitim Haberleri

198 ülkeden 340 bin öğrenci Türkiye'de eğitim görüyor
Bakan Tekin yeni müfredata ilişkin soruları yanıtladı
Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı
YÖK, dünya sıralamalarında ilk 400'de olan üniversitelere doğrudan denklik verecek
MEB'den Milli Eğitim Şurası açıklaması