Türkiye, İran ve Pakistan 1 ayda 284 bin Afganı sınır dışı etti

İran ve Pakistan'daki bazı Afgan göçmenler sınır dışı edilmelerin ve kendilerine yönelik kısıtlamaların arttığını bildiriyor.

İran İçişleri Bakanı, ülke medyasına yaptığı açıklamada, şu anda İran'da altı milyon yabancı uyruklu kişinin ikamet ettiğini belirtti.

İskender Mumini, içinde bulunduğumuz yılda 1,5 milyondan fazla göçmenin Afganistan'a geri döndüğünü de sözlerine ekledi.

Mumini şunları söyledi "Şu ana kadar yaklaşık 1,5 milyon yabancı uyruklu kişi geri döndü. Komşularımızla olan tarihi, kültürel ve dini bağlarımıza rağmen İran'ın kapasitesi sınırlıdır ve izinsiz kişilerin geri dönmesi gerekmektedir. Bu 1,5 milyon kişinin yüzde 70'inden fazlası gönüllü olarak geri dönmüştür."

Bu arada, İran ve Pakistan'daki bazı Afgan göçmenler sınır dışı edilmelerin ve kısıtlamaların arttığını bildiriyor.

İran'daki bir Afgan göçmen olan Murtaza Nazari şunları söyledi: "Hükümet göçmenlere iş verilmemesi gerektiğini açıkladı. Bir başka sorun da göçmenlerin çocuklarının artık okullara kabul edilmemesi. Ayrıca göçmenlere ait banka kartları ve SIM kartlar da devre dışı bırakıldı."

Öte yandan Afganistan Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı geçtiğimiz ay içinde 2000'den fazla Afgan göçmenin Pakistan'daki hapishanelerden serbest bırakıldığını bildirdi.

Bakanlık sözcüsüne göre bir ay içinde 284.000'den fazla Afgan göçmen İran, Pakistan ve Türkiye'den sınır dışı edildi.

Abdulmuttalib Hakkani açıklamasında şunları söyledi: “Bu ülkelerden 83.135 erkek ailelerinden ayrı olarak geri döndü ve 2076 mahkum Pakistan hapishanelerinden serbest bırakıldı, böylece sınır dışı edilen toplam göçmen sayısı 284.717'ye ulaştı.”

Kaynak: Mepa News

Afganistan Haberleri

"Afganistan ve Irak'ta insanları uykularında infaz ettik"
Pakistan ordusu Afganistan'da sivil katliamı yaptı
Afganistan'da işgalci ABD'den kalma patlayıcı infilak etti
Ahundzade: Ulema, insanlara rehberlik etmekten sorumludur
Afganistan'da uyuşturucuyla mücadele kapsamında 309 kişi daha rehabilite edildi