Tayland'daki Uygur Mültecilerden 21'i Tutuklandı

Tayland'da bulunan ve Çin'e iadesi planlanan 300 Uygur mülteciden 21'inin tutuklanarak bilinmeyen bir yere götürüldüğü belirtiliyor.

Tayland’da bir mülteci kampında bulunan ve Çin’e iade edilebileceği belirtilen 300 Doğu Türkistanlıdan 21’inin geçtiğimiz hafta hiçbir gerekçe gösterilmeden tutuklandığı ve Tayland Göçmen İdaresi’ne bağlı bir tutukevine götürüldüğü bildirildi. Tutuklanan Uygurların tam olarak nereye götürüldüğü bilinmiyor.

Tutuklananlardan biri Türkiye’de yaşayan ailesine telefon açarak, geçen hafta Tayland Polisi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden tutuklandıklarını ve bilinmeyen bir yere götürüldüklerini bildirdi. Nerede olduklarını bilmediklerini ve bu konuda kendilerine bilgi verilmediğini açıkladı.

Ailesini arayan Uygur, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan mültecilere karşı, Tayland polisinin tutumunun değiştiğini ve kendilerine daha sert ve kaba davranıldığını bildirdi. Tayland polisinin bu tavır değişikliğinden son derece endişeli olduklarını aktaran tutuklu mülteci, kendilerinin ve geçen hafta tutuklanan 21 kişinin Çin’e iade edilebileceklerinden endişe ettiklerini ve korkuya kapıldıklarını ifade etti.

Tutuklanan 21 Mülteci Uygur Türkünün Çin Elçiliği memurlarının daha önceki ziyaretleri esnasında protesto ve kınama eylemlerine öncülük ettikleri, içlerinden bazılarının ise, Çinli elçilik yetkililerine havlularını atarak tepkilerini gösteren kişiler oldukları da bildiriliyor.

Kampta kalan Mülteci Uygurlar Çin Başkonsolosluğu yetkilerinin kamp ziyaretlerinin çok sıklaştığını kamp sakinleri olarak çok endişeli ve rahatsız olduklarını belirtiyor.

Türkiye’de yaşayan ve daha önceki tarihlerde ülkemize gelen Uygur Türkü mülteciler, Türkiye’de ve başka ülkelerde yaşayan tüm Doğu Türkistanlılar Türkiye’nin bir an önce bu mültecilerin Türkiye’ye getirilebilmesini sağlamalarını sabırla bekliyor. Bu mültecilerin Tayland’dan getirilmemesi ve Çin’e iade edilmeleri halinde ölüm cezası ile karşılaşabilecekleri belirtiliyor.

(Dünya Bülteni)

Doğu Türkistan Haberleri

Soykırımın gölgesinde Doğu Türkistan'da Ramazan
Ürdün'de Gazze gösterisinde İsrail Büyükelçiliği kapatma çağrısı yapıldı
Uygur Özerk Bölgesi'nde 5,3 büyüklüğünde deprem
96 yaşındaki Uygur İslam alimi Çin rejiminin cezaevinde vefat etti
Doğu Türkistanlılardan Türkiye'ye deport tepkisi