Suudi Arabistan, içki yasağını her geçen gün sessizce gevşetiyor

Suudi Arabistan'da uzun yıllardır süren katı alkol yasağı, yabancı diplomatlara yönelik Riyad'daki tek içki dükkanının açılmasının ardından şimdi de "Premium Vize" sahipleri için hafifletildi.

Riyad’da açılan ilk içki dükkânı Ocak 2024’te faaliyete geçmiş ve yalnızca Müslüman olmayan yabancı diplomatların kullanımına sunulmuştu. Ancak AFP’ye konuşan bazı “premium oturum” sahipleri, erişim kurallarında sessiz sedasız değişikliğe gidildiğini doğruladı.

Premium vize satatüsü ve sessiz değişim

2019'da başlatılan Premium Vize statüsü, seçkin bir yabancı grubuna sunuluyor ve vizeyi almak için tek seferlik 800.000 riyal (yaklaşık 213.000 ABD Doları) gibi önemli bir ödeme yapılması dahil olmak üzere çeşitli gereklilikleri karşılama şartı aranıyor.

Suudi hükümetinin bu değişikliği resmi olarak duyurmamış olması, reformların hassasiyetini koruduğunu gelecek tepkilerin farkında olduğunu gösteriyor. Ancak bu adım, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi bazı komşu Körfez ülkelerinin dahi uyguladığı sınırlı istisnaların ötesinde, Suudi Arabistan için tam yasağın daha da gevşetilmesi anlamına geliyor.

Tarihi yasak ve reform rüzgarları

Alkol yasağı, 1952 yılında dönemin İngiliz diplomat yardımcısı Cyril Ousman'ın ev sahipliği yaptığı bir partide Prens Mishari bin Abdulaziz Al Saud'un daha fazla içki servis edilmemesi üzerine diplomatı vurarak öldürmesiyle sonuçlanan trajik bir olay üzerine getirilmişti. Bu olayın ardından Kral Abdulaziz, ülkede alkolü tamamen yasaklama kararı almıştı.

2018’de kadınların araç kullanma yasağını kaldırmış, halka açık konserler ve sinemaların yaygınlaşmasına izin vermişti. Ancak aynı dönemde, kendisinin bu hamlelerine tepki gösteren Müslümanlara ve alimlere inanılmaz baskılar uygulandı.

Suudi Arabistan Haberleri

Prens Turki Al-Faisal ve cevap bekleyen sorular
Suudi Arabistan: Hac için ülkeye gelenlerin sayısı 860 bini aştı
Suudi Arabistan televizyonu: Riyad, hava sahasının saldırı amaçlı kullanılmasına izin vermeyecek
Suudi Arabistan: Türkiye’ye uzanacak demir yolu için çalışmalar yıl sonuna kadar tamamlanacak
WSJ: Suudi Arabistan, ABD'ye İran limanlarına yönelik ablukasını kaldırması için baskı yapıyor