Suriyeli Yetkiliden İsraile Mesaj: Biz Gidersek...

Suriye’de yaklaşık 2 yıldır devam eden süreçte İsrail’in konumu hep tartışıldı. İsrail Esed’den mi muhaliflerden mi yana?

Muhaliflere göre İsrail, Esed’in yanındaydı, rejime göre ise tam tersi. Bu hafta Suriye Devlet Televizyonundaki bir programa katılan rejim yetkilisi "Biz gidersek, İslamcılar gelir, İsrail'i hedef alır, İsrail için en iyisi rejimin kalması" dedi.

İsrail Suriye'deki savaşın neresinde duruyor? Muhalifler, İsrail ile adlarının yan yana gelmemesine özen gösterdi, İsrail'i, Esed rejimini korumakla suçladı. 

Suriye Baas yönetimi, Golan için kılını kıpırdatmasa da "Biz İsrail ile Golan işgali yüzünden savaş halindeyiz!" kartını oynadı ve Hizbullah-İran ilişkisi üzerinden İsrail karşıtı olduğu tezini işledi.

Esed karşıtı sokak gösterilerinin kitleselleşmeye başladığı günlerde Beşşar Esed’in yakın akrabası ve rejimin finans kaynağı işadamı Rami Mahluf, İsrail-Suriye yönetimi paralelinde bir açıklama yaptı, "Suriye'de rejim çökerse, en büyük zararı İsrail görür, bizim güvenliğimiz, İsrail'in güvenliğidir" dedi.

İsrail ise süreç boyunca hep sessiz kaldı. Birtakım kurmayları Esed’in kalması gerektiğini, aksi takdirde İslamcıların egemen olacağını bildirdiler. Arada sırada ise kısık sesle "Esed gitmeli" açıklamaları geldi.

Kimyasal silahların gündeme gelmesiyle İsrail daha net bir tavır ortaya koymaya başladı. Netanyahu, Ürdün'e giderek Suriye'nin elindeki kimyasal silahları görüştü. Başbakan Yardımcısı Moşe Yaalon, "Suriye'deki kimyasal silahlar şu an kontrol altında ama rejim devrilir de kimyasal silahlar teröristlerin eline geçerse, o zaman İsrail için tehdit oluşturur" dedi.

SABAH gazetesinde yer alan habere göre bu hafta Suriye Devlet Televizyonunda bir program yayınlandı. Rejim yetkilisi konuktu, karşısında biri kadın iki sunucu vardı, konu Suriye yönetimi ve İsrail'di. Yetkili sözlerine muhaliflerin İslamcı olduğunu söyleyerek başladı: "Bizdeki durum Mısır ve Libya'ya benzemez. Suriye coğrafi yapısıyla İsrail'in komşusu, rejim giderse yerine gelecek olanlar İslamcılar ve bu en çok İsrail'in başını ağrıtır" dedi.

Suriyeli yetkili konuşmasına şöyle devam etti: "İslamcılar yönetime gelirse, ilk 5 yıl içinde, Kudüs'ü ele geçirmek için harekete geçecekler yani İsrail'i hedef alacaklar. Sadece İsrail değil, Batılı devletlerin tamamı için bir tehlike oluşturacaklar" diye konuştu.

Rejim yetkilisi muhaliflerin savaşçılarına İsrail konusunda fetva verdiklerini iddia ederek, "Esed’i devirdikten sonra silahlar İsrail'e yöneltilecek" iddiasında bulundu.

Konuşmasının sonunda ise İsrail'e mesaj gönderdi: "İsrail için en iyisi ve en güvenlisi Suriye'de olası İslamcı yönetim değil mevcut rejimdir" dedi.

 

Suriye Haberleri

Esed rejimi Suveyda'ya askeri sevkiyat yapıyor
ABD, Suriye'deki üslerine takviye gönderdi
Suriyeli astronot son yolculuğuna Azez’den uğurlandı
Yokluk içinde direnen belde: İdlib
Esed, bebek katili Suheyl Hasan'ı özel kuvvetlerin başına getirdi