Suriye'de Üç Direniş Grubu Birleşti

Suriye’de Esed rejimine karşı savaşan üç büyük silahlı grup Ahrar-u Şam, Livau Hak ve Kürt İslam Cephesi, ‘Ahrar-u Şam İslamiye Hareketi’ adı altında birleşti.

Üç grubun temsilcileri, internette yayınlanan videolu açıklamalarında birleşme gerekçelerini şöyle açıkladı: ‘Yüce Allah’ın birlik ve dayanışma içerisinde olunması emrini yerine getirme, cihadımızın şehidlerini ve liderlerimizin yolu doğrultusunda ilerlediğini vurgulama, Arap ve Kürt gibi Suriye halkının değişik kesimlerinin arasındaki kardeşlik bağının sağlamlığını somut olarak ortaya koyma.’

Gruplar, ortak açıklamada tehditlere karşı mücadele edebilmek için birleşme kararı alan tüm grupların yeni yapı içerisinde tam bir uyuma vararak daha güçlü bir yapı oluşturacaklarını vurguladı.

Ortak bildiride, Beşşar Esed rejiminin yıkılmasına, Suriye halkının özgürlük ve onurunu kazanmasına kadar devam edeceği ifadeleri yer aldı.

Birleşme kararı alan üç grup Kasım 2103’te bir araya gelerek İslami Cephe’yi kuran yapılar arasında yer alıyordu.

Suriye’deki en büyük gruplardan Ahrar-u Şam’ın lideri Hasan Abbud, 9 Eylül’de İdlib’de bombalı araçla düzenlenen saldırıda şehid olmuştu. Grubun üst düzey birçok komutanı da aynı saldırıda şehid olmuştu.

Ahrar-u Şam, İdlib, Hama ve Halep’te çok güçlü. Grup aslında Suriye'de ayaklanmanın başladığı 15 Mart 2011'den daha önce, Mısır'da Mübarek'in devrildiği devrimden etkilenerek kuruldu.

Suriye'de 2013 sonunda oluşturulan İslam Cephesi içindeki en geniş grup olma özelliğini taşıyor ve insani yardım ofisleri bulunuyor.

Al Jazeera

Suriye Haberleri

Esed rejimi, Suriye'de sivillerin evlerini ve arazilerini yaktı
İHH, İdlib'deki kamplara günlük yaklaşık 85 bin ekmek dağıtıyor
Rukban Kampı sakinleri, Esed rejimi karşıtı protesto düzenledi
Suriye'de 2011'den bu yana 717 gazeteci öldürüldü
İdlib üniversitesi Gazze'ye destek gösterisi düzenledi