Suriye Hıristiyanları da Esede Cephe Alıyor

Esed rejimi, 23 milyonluk Suriye nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Hıristiyanları yakın zamana kadar doğal müttefiki görüyordu.

Hıristiyanları yakın zaman öncesine kadar doğal müttefiki olarak gören Beşşar Esed, Batı kamuoyuna yönelik açıklamalarında da kendisinin devrilmesi halinde Hıristiyanların akıbetinin kötü olacağı mesajı veriyordu.

Ancak Economist dergisi Esed'in doğal müttefiki olarak gösterilen Suriye Hıristiyan toplumunun artan oranda muhalefet saflarına geçtiğine dikkat çekti.

Humus'ta öldürülen Hıristiyan film yönetmeni Basil Shehadeh'in cenazesinde olduğu gibi Hıristiyan ve Müslümanlar artık sıklıkla birlikte hareket ediyor.

Suriye Milli Konseyi'nin yönetiminde de Hıristiyan üyeler var. Muhalefete verdiği destek nedeniyle Suriye'den ayrılmak zorunda kalan Paolo Dall'Oglio adlı rahip, Esed düşerse Hıristiyan Suriyelilerin İslamistlerin baskı rejimi altına girecekleri algısının İslamofobi'den kaynaklandığını söylüyor. Dall'Oglio, Suriye'de rejimin farklı inançlar ve etnik kökenden olan Suriyeliler arasında çatışma çıkarmaya çalıştığını belirtiyor.  

Suriye Haberleri

Rakka’da nehrin taşması sonucu araziler su altında kaldı
Suriye'de kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 50 zam yapıldı
Süveyda'da silah kaçakçılarına operasyon
Şam’da restoran, kafe ve eğlence mekânlarında alkol yasaklandı
İyiliğe Çağrı Derneği Şam’da binlerce aileye ulaştı