Sosyal medyada fotoğraf paylaşmayın: Kız öğrencilere yapay zekalı tuzak

Kahramanmaraş’ta 2 lise öğrencisi, sosyal medya hesaplarından elde ettikleri fotoğrafları yapay zeka ile müstehcen içeriklere dönüştürerek paylaştı.

Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, kent merkezinde öğrenim gören 2 erkek lise öğrencisi, çeşitli okullarda eğitim alan 6 kız öğrencinin sosyal medya fotoğraflarını yapay zeka teknolojisiyle manipüle etti. Bu fotoğraflar, yapay zeka kullanılarak müstehcen içeriklere dönüştürüldü ve dijital ortamda dolaşıma sokuldu.

Siber Suçlarla Mücadele ekiplerinin yürüttüğü soruşturma sonucu kimlikleri belirlenen 2 şüpheli öğrenci gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen çocuklar, çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Uzmanlardan Uyarı: Dijital Şiddet ve Mahremiyet İhlali Tehlikeli Boyutta

Olay, yapay zekanın kötüye kullanımına dair endişeleri yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar, özellikle gençlerin sosyal medyada paylaştığı görsellerin kötü niyetli kişilerce suistimal edilebileceğini, bu tür dijital şiddet olaylarının psikolojik travma gibi kalıcı zararlara yol açabileceğini belirtiyor.

Ayrıca uzmanlar, bu tür içeriklerin üretiminin ve yayılmasının Türk Ceza Kanunu kapsamında ciddi suçlar arasında yer aldığını, mağdurların haklarının korunması için ailelerin, okulların ve güvenlik birimlerinin daha etkin iş birliği içinde olması gerektiğini ifade ediyor.

Önlem Şart: Aileler, Okullar ve Yöneticilere Çağrı

Bu olay ayrıca, yapay zekanın etik dışı ve yasa dışı kullanımı konusunda toplum genelinde bir bilinçlenme ve koruyucu mekanizma ihtiyacını gözler önüne seriyor. Uzmanlar gençlerin sosyal medya kullanımı konusunda eğitilmesi, okullarda dijital güvenlik farkındalık programlarının artırılması, ailelerin çocuklarıyla daha açık iletişim kurarak dijital izleme bilinci geliştirmesi gerektiğini vurguluyor.

Gündem Haberleri

İstanbul'daki uyuşturucu soruşturmasında 6 şüpheli tutuklandı
2026 yılı bütçe kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi
Urfalılar Coca Cola'yı boykot etti, satılamayan 12 bin litre imha edildi
Bakanlık Yavaş hakkında izin verdi: Soruşturulacak!
Sadettin Saran şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı