Reuters: BAE, saldırıların durdurulması karşılığında İran’a milyarlarca doları serbest bırakacak

Reuters’a göre BAE, İran’ın saldırıları durdurması karşılığında dondurulmuş veya bloke edilmiş milyarlarca doları serbest bırakmayı kabul etti.

Reuters’a konuşan kaynaklar, Körfez ülkesinin İran’a ait olduğu belirtilen dondurulmuş veya bloke edilmiş hesaplardan yaklaşık 10 milyar dolarlık bir kısmın serbest bırakılmasını kabul ettiğini, bu miktarın 3 milyar dolarından fazlasının ise halihazırda transfer edildiğini aktardı.

Daha geniş kapsamlı anlaşmada ise toplamda 20 milyar dolara kadar varan bir finansal paketin söz konusu olduğu, bunun İran’ın BAE’ye yönelik saldırılarını durdurması karşılığında devreye alındığı ifade edildi.

“Saldırıların Durdurulması Karşılığında Finansal Açılım”

Anlaşmaya yakın kaynaklardan biri, ilk etapta yapılan 3 milyar dolarlık ödemenin gerçekleştirildiğini doğruladı. Sürecin, İran’ın BAE’ye yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarını durdurması ve ikili ilişkilerin yeniden yapılandırılması karşılığında ilerlediği belirtildi.

Bu yeniden yapılanmanın yalnızca finansal akışları değil, aynı zamanda istihbarat paylaşımı ve ekonomik iş birliğini de kapsayabileceği ifade edildi.

“Bölgesel Gerilimi Azaltma” Vurgusu

Bir Emirlik yetkilisi ise anlaşmaya ilişkin sorular üzerine yaptığı açıklamada, ülkesinin dış politikasının gerilimi azaltma ve bölgesel istikrarı sağlama hedefi taşıdığını söyledi.

Yetkili, “BAE’nin dış politikası, bölgede tansiyonu düşürmeyi ve kalıcı barış ile istikrarı teşvik etmeyi esas almaktadır” ifadelerini kullandı.

İran-BAE Temasları ve Gizli Görüşmeler

Kaynaklara göre anlaşma süreci birkaç hafta önce başladı ancak İran Devrim Muhafızları’ndan yetkililerin Abu Dabi’ye yaptığı ziyaretle hız kazandı. Bu ziyaret sırasında üst düzey Emirlik güvenlik yetkilileriyle görüşmeler yapıldığı belirtildi.

Ayrıca Emirlik yetkililerinin daha sonra Tahran’a giderek anlaşmanın detaylarını görüştüğü aktarıldı.

Bankalarda Dondurulmuş İran Fonları

BAE’de, özellikle Dubai bankalarında uzun süredir İran’a ait olduğu değerlendirilen büyük miktarda mevduat bulunduğu ve bunların önemli bir kısmının ABD yaptırımları nedeniyle dondurulduğu biliniyor.

ABD finans sistemi üzerinden uygulanan yaptırımlar nedeniyle, İran bağlantılı işlemlerin uluslararası bankalar açısından ciddi riskler taşıdığı ve bankaların kara listeye girme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı da hatırlatıldı.

BAE Haberleri

WSJ: BAE, savaşın ilk günlerinden itibaren İran’a onlarca hava saldırısı düzenledi
BAE: Son 48 saatte Irak topraklarından atılan 6 İHA'ya müdahale ettik
BAE, Hizbullah ile bağlantılı 16 kişi ve 5 kuruluşu terör listesine aldı
WSJ: BAE, İran'a gizlice saldırılar düzenledi
Saldırıların ardından BAE'de üniversiteler uzaktan eğitime geçti