Prof. Büşra Ersanlı, KCKdan Gözaltında!

KCK’ya yönelik operasyonda gözaltına alınan 41 kişi arasında Prof. Dr. Büşra Ersanlı da var.

İstanbul’da KCK’ya yönelik ikinci dalga operasyonunda aralarında BDP’nin Anayasa Hazırlık Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da aralarında bulunduğu 41 kişi gözaltına alındı. 70 kişi hakkında daha gözaltı kararı var. Prof. Dr. Ersanlı, yeni anayasa için 10 ekimde AKP kurmaylarıylarıyla bir araya gelen BDP heyetinin içinde de yer alıyordu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, dün sabah erken saatlerde çok sayıda ev, işyeri ve kültür merkezine eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. PKK’nın şehir yapılanması olarak bilinen KCK’ya yönelik düzenlenen ikinci dalga operasyonunda 41 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında BDP PM Üyesi ve Anayasa Hazırlık Komisyonu üyesi Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı da var. Ersanlı’nın Muğla Datça’daki evinde gözaltına alındığı öğrenildi. İlk defa bir profesörün sorgulanacağı KCK operasyonunda 70 kişi hakkında daha gözaltı kararı olduğu öğrenildi.

Anayasa çalışması için AKP heyetinin 10 ekimde görüştüğü BDP’liler arasında yer alan Büşra Ersanlı’nın neyle suçlandığına dair bir açıklama yapılmazken 70’e yakın kişi hakkında da gözaltına alma kararı bulunduğu öğrenildi. İstanbul genelin sürdürülen ve daha önceki operasyonun devamı olduğu ifade edilen operasyonun, diğer illere de yayılabileceği, gözaltı sayısının artacağı belirtildi.

İstanbul’da KCK’ya yönelik 4 ekimdeki ilk operasyonda 110 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 96’sı tutuklanmıştı.
 

BDP’den sert tepki

Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da aralarında bulunduğu 41 kişinin KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınmasına BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’tan sert tepki geldi. Demirtaş, şunları söyledi: “Sayın Ersanlı Anayasa Hazırlık Komisyonu üyemiz. Türkiye’nin yeni anayasasını yapma sürecinde aktif rol üstlenmiş akademisyenlerden birisi. Bu koşulların demokratik olduğunu ifade ediyorlar ve bizim komisyon üyemiz gözaltına alınıyor. Bu hukuksuzluğa, ciddiyetsizliğe, ahlaksızlığa artık ‘dur’ diyoruz. Biz Hükümetin hukuku değil evrensel hukuk işlesin diyoruz. Bu süreç işlerse kimse Türkiye’de sağlıklı bir anayasa sürecinin yürüdüğünden veya yürüyebileceğinden söz edemez. Bu koşullarda anayasayı tartışmak giderek imkânsız hale geliyor.”
 

AKP ile aynı masada

Gözaltına alınan Prof. Dr. Büşra Ersanlı AKP’nin Anayasa çalışması için BDP’nin Genel Merkezi’ni 10 ekimde yaptığı ziyaretteki toplantıda da yer aldı. AKP heyetinde, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığında Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve AKP’li Ahmet İyimaya yer almıştı. BDP heyetinde ise Prof. Dr. Ersanlı’nın yanısıra BDP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ile Ayşegül Devecioğlu vardı.

Burhan Ekinci / Taraf
 

Haber Haberleri

Sinan Ateş cinayetine karışan kuryeden ‘görev tamam’ pozu
Türkiyeli üniversitelerden ABD'deki öğrencilere Gazze desteği
Siyonist işgale ve ABD’nin suç ortaklığına karşı direnen üniversitelerle dayanışma çağrısı!
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan oldu
AK Parti'li Kanat, İsrail'i kınamayan yetkililerin konuşma meşruiyetlerini kaybettiğini vurguladı