Müslüman Düşmanı Partinin Lideri Wilders Yargılanacak

Hollanda’da Müslüman karşıtı tutumuyla tanınan “aşırı sağcı” Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’in, bu ülkede yaşayan Faslılara yönelik kullandığı ifadelerden dolayı yargılanacağı davanın ilk duruşması, 18 Mart 2016’da yapılacak.

Lahey Mahkemesi’nden yapılan açıklamada, davanın görülmesine, “güvenlik” gerekçesiyle Badhoevedorp’taki adalet yerleşkesinde başlanacak.

Lahey Savcılığı, geçen sene aleyhinde çok sayıda şikâyet başvurusu yapılan Wilders’in, “Bir gruba karşı ırk temelinde ayrımcılık yapma, hakarette bulunma ve nefreti körükleme” suçlamasıyla yargılanmasına karar vermişti.

PVV liderine karşı yargı süreci, 19 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen yerel seçimler sırasında yaptığı açıklamalardan sonra başlamıştı.

Wilders, seçim sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda parti üyelerine, “Bu şehirde ve Hollanda’da çok mu, az mı Faslı istiyorsunuz?” sorusunu sormuş, ardından aldığı “Az, az.” cevabı üzerine, “Gereğini yaparız.” açıklamasında bulunmuştu.

6 Binden Fazla Suç Duyurusu

Toplumda büyük tepkiye yol açan bu sözlerden sonra aralarında Faslı sivil toplum örgütleri ve Hollandalı bazı belediyelerle kurumların da olduğu geniş bir kesim, Wilders aleyhine savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu yapanların sayısının 6 binden fazla olduğu belirtiliyor.

Lahey Savcılığı bunun üzerine geçen sene ekim ayında, Wilders’in şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınmasına karar vermişti. “Aşırı sağcı” politikacı ifadesinde sözlerinin arkasında durduğunu açıklamıştı.

AA

Haber Haberleri

Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye'ye taziyede bulundu
Bakan Fidan, Hamas Şura Meclisi Başkanı Derviş ve beraberindeki heyetle görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'yi kabul etti
Dışişleri Bakanı Fidan, IKBY Başbakanı Barzani ile İstanbul'da görüştü
Bloomberg: Türkiye, Ege ve Akdeniz’deki deniz yetki alanlarını yasayla ilan etmeye hazırlanıyor