"Mültecileri Gizlice Taşırız"

Son aylarda yoğun mülteci akınına hedef olan İsveç'in mülteci geçişlerini engellemek için 50 yıl sonra Danimarka sınırında pasaport kontrolüne başlaması “insan hakları” aktivistlerini harekete geçirdi.

“Şefkatli İnsan Kaçakçıları” adlı Danimarkalı aktivist grup, mültecileri gemi ile Danimarka’dan İsveç’e gizlice taşımaya hazır olduklarını açıkladı.

İnsanî yardım amacıyla mültecileri sınırlardan geçiren aktivistler, İsveç'in sınır kontrollerini aşmak için “kaçak” yollara başvuracaklarını belirtti.

Danimarka’nın TV2 kanalına konuşan “Şefkatli İnsan Kaçakçıları” grubu mensubu Annika Holm Nielsen, “Siyasetçilerin sorumluluk almaması nedeniyle biz, mültecilere güvenlik sağlamak için farklı yöntemler bulmaya çalışıyoruz.” dedi.

İsveç'te “insan kaçakçıları”na 2 yıl hapis cezası veriliyor. İsveç sahil güvenliği, insan kaçakçılığını engellemek amacıyla Kopenhag ve Malmö’yü birbirine bağlayan Öresund Köprüsü civarında ilave tedbirler aldı.

İsveç’e geçen yıl 160 binden fazla iltica başvurusu yapıldı. “Refah sistemi”ne önem veren İsveç, Avrupa'da nüfusuna oranla en çok mülteci kabul eden ülke konumunda.

İsveç'in sınır kontrollerine geçme kararının hemen akabinde Danimarka polisi Almanya sınırında kimlik kontrollerine başlamıştı. Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, İsveç'in kararı sonrasında başka seçenekleri kalmadığını iddia etmişti.

AA, AFP, Al Jazeera

Haber Haberleri

Yılmaz: Yeni anayasa çalışmaları tamamlanmak üzere
İstanbul Havalimanı günlük 1502 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu
Eskişehir merkezli yasa dışı bahis operasyonunda yakalanan 15 şüpheli tutuklandı
Van Saray Belediye Başkanı Acar hakkında soruşturma izni verildi
Emniyet Teşkilatı ve basına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi