Moskova'da Rusya'nın Suriye Politikasına Tepki

Moskova'da, Rusya yönetiminin Suriye politikasını hedef alan “savaş karşıtı” bir miting düzenlendi. Mitinge katılanlar bu saldırıların Rusya'ya hiçbir şey kazandırmayacağına inandıklarını ifade etti.

Esed rejimine Suriye savaşı başladığından beri destek veren Moskova yönetimine karşı başkentte miting düzenleyenler arasında yer alan “Dayanışma Hareketi” yönetim kurulu üyesi Mihail Kriger, Rusların çoğunluğunun, Rusya’ya ait uçakların Suriye'deki operasyonlarını desteklemediğini belirterek, bu kitlenin siyasî alanda olmadığını ve kendi itirazlarını nasıl belirteceklerini bilmediğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Kriger, “Mitingi organize etmekteki öncelikli amacım, bu savaşın başlaması fikrinden rahatsız olmamdı. Diğer nedene gelince, Rusya'nın operasyonlara başlamasından üç hafta geçmesine bakmayarak ülkede buna karşı herhangi bir kamuoyu görüşünün duyulmamasını doğru bulmadım. Resmî kitle iletişim araçlarında yayınlanan haberlerin, toplumun görüşü olduğunu düşünmüyorum. Operasyonun resmî onaylama süreci 5 dakikayı aldı. Sanki orada oturan iki yüz senatörün hiçbirinde bir soru oluşmadı. Neyi onayladıkları ile hiç ilgilenmediler. İfadede, Rusya ordusunun nerede bu gücü kullanacağı da belirtilmedi, sadece yurt dışında olduğu kaydedildi. Sonra sorular meydana geliyor, hangi süreyle? Hangi koşullarda? Amacımız nedir? Bence bu soruları her bir insan sormalıdır. Ancak mecliste bu sorulardan hiçbiri sorulmadı.” dedi.

“Suriye'de Bir Diktatör Var ve Uzun Süredir Halkını Kanlı Bir Şekilde Bastırıyor”

Beşşar Esed'e şüpheyle yaklaşan Kriger, Moskova yönetiminin, “meşrû devlet başkanı” dışında iyi bir şey söylemediği Esed'in desteklenmesinin “büyük stratejik hata” olduğunu dile getirdi.

Kriger, “Konuya dönecek olursak, Rusları Suriye niye ilgilendirsin? Suriye'de bir diktatörün uzun yıllardır iktidarda olduğunu ve durmadan halkını kanlı bir şekilde bastırdığını biliyoruz. Şimdi biz niye onu kurtarmalıyız? Evet, orada terör sorunu var. Ama biz terörle mücadelede gibi yüce bir amaç için de olsa, neden içlerinde teröre karşı mücadele edenlerin de olduğu herkese karşı hareket ediyoruz?” diye konuştu.

“Suriye Bütçede Kesintiler Getirecek”

Kriger, petrol fiyatlarının düşmesi ve ekonomik yaptırımlar nedeniyle zarar gören devlet bütçesine bir darbenin de Suriye'de yapılan operasyonlar tarafından vurulduğunu hatırlattı.

Kriger, “Diğer konu ekonomiyle ilgili. Bizim tıp ve eğitim alanında sorunlarımız var, ancak biz savaşıyoruz. Savaş büyük paralar demektir. Ben bir vergi mükellefi olarak benim paralarımı harcamaya karar vermeden önce benimle istişare etmelerini isterdim. Benim bunu istemeye hakkım var. Bunu demokratik devletlerde talep etmek normaldir. Şimdi Suriye kararı nedeniyle bütçede diğer kalemlerde kesinti yapılması gerekecek.” dedi.

“Biz Bütün Sünni Dünyasını Kendi Aleyhimize Kışkırtıyoruz”

Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarının maddî ve insanî kayıplara yol açacağından emin olduğunu söyleyen Kriger, “Suriye'de biz ne istiyoruz? Uzaklarda olan IŞİD'i yenmek mi? Bu komiktir. Biz bütün Sünni dünyasını kendi aleyhimize kışkırtıyoruz. Suudi Arabistan'daki 50 din adamı Rusya ve İran'a karşı cihad yapmaya çağırıyor. Bizim ülkemiz bundan hiçbir şey kazanmayacak. Ne için savaşmamız, ölmemiz ve çocuklarımızın cesetlerini karşılamamız gerektiğini anlamıyorum. Şimdi Devlet Başkanı Putin'in kararını alkışlayanlara demek istiyorum ki, çocuklarınızın tabutlarını aldığınızda bu karara karşı itiraz etmediğinizi hatırlarsınız.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Haber Haberleri

Kudüs'te Siyonist askere saldıran Türkiyeli Hasan Saklanan şehit oldu
Sinan Ateş cinayetine karışan kuryeden ‘görev tamam’ pozu
Türkiyeli üniversitelerden ABD'deki öğrencilere Gazze desteği
Siyonist işgale ve ABD’nin suç ortaklığına karşı direnen üniversitelerle dayanışma çağrısı!
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan oldu