MİT Yasası AYM’de

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, MİT Yasası'nın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

 

'Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ isimli 6532 sayılı kanun teklifi şubat ayında Meclis'ten geçti. 

Muhalefet, yasayla, kişisel hakların kısıtlandığı, istihbarat teşkilatının dokunulmaz hale getirildiği ve hükümet tarafından teşkilatın istenildiği gibi kullanılabileceği itirazında bulundu.

İtiraz edilen maddeler

Kanun değişikliğine göre, "MİT, Bakanlar Kurulu'nca verilen her türlü görevi yerine getirir" ifadesi ile MİT’e yurtdışında operasyon yetkisi verildiği iddia ediliyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı bankalar ve ticari kuruluşlardan "görevleriyle ilgili"  her türlü bilgi ve belgeyi alma yetkisine de kavuştu.

MİT, daha önce başvurulan mahkemenin oybirliği ile alabildiği dinleme yetkisini acil hallerde Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nden sadece bir hakimin onayı ile alabilecek.

MİT mensuplarının yargılanmasında HSYK devre dışı bırakılarak doğrudan Ankara ağır ceza mahkemeleri görevli hale getirildi.

 MİT'e ait bilgileri yayınlayan basın mensuplarına 9 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. 

Kamu ve özel tüm kuruluşlar, görev sırasında ihtiyaç doğması halinde ellerindeki tüm malzeme, teçhizat ve cihazı MİT'e geçici olarak devredecek.

Bu kanun değişikliği ile MİT elindeki bazı delil ve belgeleri herhangi bir kuruma teslim etmeme yetkisini elde etti.

AA, Al Jazeera

Haber Haberleri

Bakan Fidan, Blinken ve Haniye ile görüştü
Türkiye'de doğum hızında endişelendiren düşüş
BM: Birkaç güne tüm insani yardımlar durabilir!
Biden ile Cumhuriyetçiler arasında İsrail anlaşmazlığı
Galatasaray taraftarları: Susmak katliamı desteklemektir!