Katil İsrail hapishaneleri Filistinliler için ‘idam cezası uygulama hazırlıklarına başladı’

Channel 13, hapishane hizmetlerinin idamların gerçekleştirileceği ‘Green Mile’ tesisini inşa ettiğini bildirdi.

İsrail medyası Pazar günü, İsrail Cezaevi İdaresi'nin Filistinli mahkûmlara idam cezası uygulamaya başlamak için hazırlıklara başladığını bildirdi.

İsrail'in Channel 13 kanalına göre, hazırlıklar arasında idamların gerçekleştirileceği “İsrail'in Yeşil Mil” adlı bir tesisin kurulması da yer alıyor.

Eğitim ve prosedür hazırlıkları da başlamışken, cezaevi servisi heyetinin idam cezasının uygulanmasına ilişkin yasal ve düzenleyici çerçeveyi incelemek üzere bir Doğu Asya ülkesini ziyaret etmesi bekleniyor.

Bu adım, Knesset'in geçen yıl ilk okumada 39 milletvekilinin lehte, 16 milletvekilinin aleyhte oy kullanarak ölüm cezası tasarısını onaylamasının ardından geldi.

Tasarı, yasalaşmadan önce iki okumadan daha geçmesi gerekiyor.

Raporda, infazların üç gardiyanın aynı anda tetiği çekerek asma yoluyla gerçekleştirileceği de belirtildi.

Tamamen gönüllülerden oluşan uzman ekipler bu göreve atanacak.

İsrailli bir kaynak, kanala ölüm cezalarının nihai kararın verilmesinden itibaren 90 gün içinde infaz edileceğini söyledi.

Yasa ilk olarak, Ekim 2023 saldırılarına katılan Hamas'ın seçkin birimi Nukhba'nın üyesi olmakla suçlanan Filistinlileri hedef alacak.

Batı Şeria'da ciddi saldırılarla suçlananlar da bunu takip edecek.

Yasa, benzer koşullarda Filistinlileri öldüren Yahudi İsraillilere uygulanmayacak.

'Eşi görülmemiş bir vahşet'

İsrail yasaları şu anda belirli durumlarda idam cezasına izin veriyor, ancak Nazi subayı Adolf Eichmann'ın Holokost'taki rolü nedeniyle 1962'de idam edilmesinden bu yana idam cezası uygulanmadı.

İnsan hakları grupları, İsrail'in Filistinlileri belirsiz terör suçlamalarıyla yaygın olarak tutuklamasını ve Gazze'deki soykırımın başlamasından bu yana işkence ve ölüm vakalarının artmasını gerekçe göstererek tartışmalı yasa tasarısına şiddetle karşı çıktı.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in 2023 başında göreve gelmesinden bu yana uyguladığı hapishane politikaları nedeniyle 110 Filistinli hayatını kaybetti ve bu sayı “rekor seviyeye” ulaştı. Ancak Filistinli gruplar, gerçek sayının muhtemelen daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Geçen hafta, bir düzine BM uzmanı İsrail'e yasayı geri çekmesi için çağrıda bulunarak, “zorunlu ölüm cezalarının yaşam hakkına aykırı olduğu” uyarısında bulundu.

Uzmanlar, “Yargı ve savcılık takdir yetkisini ortadan kaldırarak, mahkemelerin hafifletici faktörler de dâhil olmak üzere bireysel koşulları dikkate almasını ve suça uygun orantılı bir ceza vermesini engelliyorlar” dedi.

Tutuklu ve Eski Tutuklu İşleri Komisyonu ve Filistinli Tutuklular Derneği dâhil olmak üzere Filistinli tutukluların haklarını savunan gruplar, tasarıyı “benzeri görülmemiş bir vahşet eylemi” olarak nitelendirdi.

İsrail'i tutukluların öldürülmesini yasallaştırmaya çalışmakla suçlayan gruplar, tasarıyı onaylamasının “işgal sisteminin uyguladığı benzeri görülmemiş düzeydeki vahşet göz önüne alındığında artık şaşırtıcı olmadığını” belirtti.

Filistin Haberleri

Meşal silahsızlanmayı reddederken, Gazze'de ateşkes altında cinayetler devam ediyor
7 ülkeden, İsrail'in Batı Şeria'daki "denetim ve kontrol faaliyetlerini" artırma kararına kınama
 “İsrail Batı Şeria'da yeni bir statükoyu dayatıyor”
Gazze'de sağlık sistemi çökme noktasında
Katil İsrail ateşkese rağmen Gazze'de katliamlarını sürdürüyor