İsrail basını: Netanyahu ateşkes kararını verdi

​​​​​​​İsrail basını, soykırımcı Netanyahu'nun ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un Gazze'de yeni ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurdu.

Terör devleti İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de ateşkese yönelik ABD'nin yeni önerisini kabul ettiği bildirildi.

İsrail medyasında yer alan bilgilere göre, Netenyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un Gazze'de yeni ateşkes önerisine 'evet' dedi.

İsrail basını, Netenyahu'nun Witkoff yeni Gazze ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurdu.

Hamas, taslağı teslim aldığını duyurmuştu

Hamas, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff aracılığıyla arabulucular tarafından Gazze'de olası ateşkes sürecine ilişkin sunulan yeni taslağı teslim aldığını duyurdu.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu önerinin şu anda Hareket'in ilgili birimlerince “sorumluluk bilinciyle” incelendiği belirtildi.

Açıklamada, verilecek cevabın, "Gazze’deki Filistin halkının çıkarlarını koruyacak, insani yardımların ulaşmasına katkı sağlayacak ve kalıcı ateşkesin sağlanmasına hizmet edecek şekilde olacağı" belirtildi.

'Mevcut ateşkes müzakereleri kapsamında atılmış yeni bir adım'
Hamas’ın bölgede adil ve kapsamlı çözüm için her türlü yapıcı çabayı değerlendirmeye açık olduğu vurgulandı.

Steve Witkoff'un önerisinin içeriğine dair detay verilmezken, bu girişimin mevcut ateşkes müzakereleri kapsamında atılmış yeni bir adım olduğu ifade ediliyor.


"Ateşkes taslağı İsrail'in lehine"

İsrail basını, Witkoff'un Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve Gazze'de geçici ateşkese varılması için sunduğu taslağın detaylarını yayımladı.

Basının paylaştığı taslağa göre, Hamas elindeki İsrailli 10 sağ ve 18 esirin cenazesini iki aşamada serbest bırakacak.

Bu esirlerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de 60 günlük geçici ateşkes ilan edilecek. Ayrıca, takas kapsamında İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinli esirler de serbest bırakılacak.

Taslakta ABD, 60 günlük ateşkesin ardından Gazze'de kalıcı ateşkese varılmasına yönelik herhangi bir garanti vermiyor.

Kalıcı ateşkes maddesi taslakta

Ateşkes süresince İsrail ile Hamas'ın Gazze'de kalıcı ateşkese varılması için müzakereler yürütmesi maddesi de taslakta yer alıyor.

Ancak, bu müzakerelerin uzaması veya bir sonuç çıkmaması halinde 60 günlük ateşkesin uzatılacağına yönelik bir garanti de bulunmuyor.

Basına konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkililer, Witkoff'un önerdiği taslağın, İsrail ordusunun 18 Mart'tan sonra Gazze'de işgal ettiği bölgelerden çekilmesini de içermediğini savunuyor.

Yerel basın, tüm bu şartlar göz önüne alındığında Witkoff'un esir takası ve Gazze'de ateşkes için sunduğu son taslağın İsrail'in lehine olduğu yorumunu yapıyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Filistin Haberleri

BM Genel Kurulu, UNRWA'nın görev süresini 3 yıl daha uzattı
BM: İşgal altındaki Batı Şeria'da bu yıl günde ortalama 5 saldırı gerçekleştirildi
"Ebu Şebab’ın ölümü İsrail'le işbirliği yapan herkes için kaçınılmaz bir akıbeti"
Cuma namazını Selahaddin Camii’nin enkazında kıldılar!
Mervan Bergusi'nin hayatından endişe ediliyor!