İslam Emirliği Sözcüsü Mücahid: BMGK’nın Afganistan’a dair kaygıları yersiz

Afganistan İslam Emirliği, BMGK toplantısında Batılı güçlerin dile getirdiği "DEAŞ tehdidi" iddialarını reddederek, grubun ülkeden temizlendiğini duyurdu.

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) son toplantısında dile getirilen güvenlik endişelerinin asılsız olduğunu bildirdi. Mücahid, bu iddiaların temel nedeninin Afganistan temsilcisinin toplantılara davet edilmemesi ve sahadaki gerçeklerin raporlara yansıtılmaması olduğunu vurguladı.

DEAŞ’ın Afganistan’daki varlığına ilişkin iddialara net bir dille yanıt veren Mücahid, grubun ülke genelinde tamamen tasfiye edildiğini belirtti.

"Gerçekler Değil, Propaganda Konuşuluyor"

Mücahid yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Biz de bu iddiaların bazılarını duyduk. Afganistan’daki durum yakından ve gerçekçi bir şekilde değerlendirilmelidir. En büyük sorun, Afganistan’ın bu toplantılarda bulunup somut gerçekleri ve kaydedilen ilerlemeyi belgeleriyle sunamamasıdır. Bazı ülkelerin Afganistan hakkında aktardığı bilgiler yanlış verilere, propagandaya ve hatta Afganistan'ı istikrarsız göstermeye yönelik kaba abartılara dayanmaktadır."

BMGK Toplantısında DEAŞ Alarmı

Dün gece düzenlenen BMGK toplantısında, DEAŞ’ın küresel düzeyde oluşturduğu tehditler ele alındı. Toplantıya katılan bazı ülkelerin temsilcileri şu iddialarda bulundu:

  • ABD BM Büyükelçisi Mike Waltz: DEAŞ tehdidinin Afganistan'da sürdüğünü ve küresel bir yanıt gerektiğini savundu. Waltz, tehdidin Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya'ya yayıldığını öne sürerek koordineli bir terörle mücadele çağrısı yaptı.

  • BM Genel Sekreter Yardımcısı Alexandre Zouev: "Afganistan'da DEAŞ-Horasan, bölge ve ötesi için en ciddi tehditlerden biri olmaya devam ediyor" uyarısında bulundu.

  • İngiltere Temsilcisi Chris Elmore: İngiltere'nin de Afganistan ve ötesindeki DEAŞ-Horasan tehdidine odaklandığını ifade etti..

Afganistan İslam Emirliği ise, Afgan topraklarının başka herhangi bir ülkeye karşı kullanılmasına asla izin verilmeyeceği yönündeki güvencesini yineledi.

Afganistan Haberleri

Delaver: Afganistan 47 yıl sonra güvenlik ve birliğe İslam Emirliği ile kavuştu
Afganistan İslam Emirliği lideri: "Şeriatı uygulayın, adaleti sağlayın"
Afganistan'da geri dönen göçmenler için yeni yardım dönemi başladı
Pakistan ordusu bir kez daha Afganistan'da sivil katliamı yaptı
BM: Afganistan'da yaklaşık 21,9 milyon kişi yardıma ihtiyaç duyuyor