İslam Emirliği Savunma Bakanı küresel güçleri uyardı: İç işlerimize müdahaleye izin vermeyiz

Afganistan Savunma Bakanı Molla Yakub Mücahid, Moskova Güvenlik Forumu’nda ülkesinin tam egemenliğini vurgulayarak iç işlerine müdahale edilmemesi çağrısında bulundu

Küresel düzen ve güvenlik paradigmalarının ele alındığı "2026 Küresel Güvenlik Forumu", Rusya’nın başkenti Moskova’da 26 Mayıs’ta başlayıp 29 Mayıs Cuma günü itibarıyla başarıyla tamamlandı. Zirveye İslam Emirliği'ni temsilen katılan Afganistan İslam Emirliği Savunma Bakanı Mevlevi Muhammed Yakub Mücahid, uluorta yapılan dış müdahale heveslerine set çekerek İslam Emirliği’nin Afganistan toprakları üzerinde tam ve mutlak egemenliğe sahip olduğunu tüm dünyaya ilan etti ve iç işlerine yönelik hiçbir müdahaleye müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı.

Mücahid: "Kibir ve Yanlış Hesap Yapanlar Mağlup Oldu"

Savunma Bakanı Muhammed Yakub Mücahid, forumda yaptığı tarihi konuşmada, İslam Emirliği’nin savunma kabiliyetlerini tahkim etmesinin sadece Afganistan’ın değil, tüm bölgenin istikrar ve güvenliğine olumlu katkı sağlayacağını belirtti. Mücahid, İslam Emirliği'nin askeri doktrinini ve batılı sömürgecilerin yenilgisini şu sözlerle özetledi: "Bizler, yalnızca Afganistan’ın güvenliğini teminat altına almakla kalmayıp, bölgesel istikrarda da öncü ve yapıcı bir rol oynayacak profesyonel bir savunma sistemi inşa ediyoruz. Bu uluslararası kürsüden, tarihin ispat ettiği mutlak bir hakikati bir kez daha haykırıyoruz: Yanlış hesaplar ve kibirle aziz halkımıza zarar vermeye, ülkemizi istikrarsızlaştırmaya yeltenen şer odakları, hain ve habis emellerine ulaşamamış, İslam’ın ve mücahitlerin iradesi karşısında hüsrana uğramışlardır."

Rusya’dan İslam Emirliği’ne Destek: "Batı’nın Tek Kutuplu Dünyası Çöküyor"

Forumda konuşan Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu da İslam Emirliği’nin emperyalizme karşı duruşunu destekleyen açıklamalarda bulundu. Batı hegemonyasının sonunun geldiğini ilan eden Şoygu, "Tek kutuplu dünya düzeni geri dönülemez şekilde çökmektedir. Küresel Güney ve Doğu ülkeleri, dünyadaki gerilimlerin asıl kaynağının, Batılı sömürgeci güçlerin nüfuz alanlarını genişletme ve diğer milletlerin zenginliklerini gasp etme hırsı olduğunu çoktan görmüştür. Bugün karşımızda duran şey, Batı'nın yeni sömürgecilik (neo-kolonyalizm) politikasıdır ve bu politikalar reddedilmiştir" ifadelerini kullandı.

Stratejik Askeri Temaslar ve Moskova Büyükelçiliği Ziyareti

Zirve marjında, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı ile Afganistan İslam Emirliği Savunma Bakanı Mevlevi Muhammed Yakub Mücahid arasında baş başa bir görüşme gerçekleştirildi. Stratejik görüşmede, bölgesel güvenlik mimarisi ve iki ülke arasındaki askeri iş birliği imkanları masaya yatırıldı. Siyasi analist Jannat Fahim Çakari, Rusya ile geliştirilen bu yakın ilişkilerin, bölgesel dengeler gözetilerek doğru adımlarla yürütülmesi halinde Afganistan için çok büyük stratejik avantajlar barındırdığını belirtti.

Bakan Mücahid, Moskova’daki resmi temasları kapsamında Afganistan İslam Emirliği Moskova Büyükelçiliği’ni de ziyaret etti. Büyükelçilik şeref defterini imzalayan ve diplomatik heyetin çalışmalarını takdir eden Mücahid, gurbetteki Afgan vatandaşlarına yönelik konsolosluk ve idari hizmetlerin İslam Emirliği'nin şanına yaraşır şekilde standart, etkin, hızlı ve adil bir şekilde ulaştırılmasının altını çizdi.

Afganistan Haberleri

Afganistan’ın Orta Asya ile ticaret hacmi 1,27 milyar doları aştı
Afganistan ile Özbekistan arasında 5 milyar dolarlık ticaret anlaşması
Afganistan İslam Emirliği lideri Ahundzade Kurban Bayramı mesajı yayınladı
İslam Emirliği’nden dünyaya çağrı: Afganistan gerçeğini gelip yerinde görün
Afganistan’da afyon üretimi yüzde 95 geriledi