İş Güvenliği Şirketi Arızalı Asansörü Görmemiş

Asansör kazası yaşanan inşaat şirketinin iş güvenliğine bakan NCA şirketinin 301 madencinin öldüğü Soma'daki ocağın sahiplerine de hizmet verdiği ortaya çıktı. Şirketin arızalı asansörle ilgili şu ana kadar hiçbir bildirim yapmadığı belirtiliyor.

İstanbul Mecidiyeköy'de 10 işçinin öldüğü plazada gözler, şantiyenin iş güvenliğinden sorumlu NCA şirketi ile asansörü kiralayan firma Geda Major'a çevrildi. 

Yeni Şafak'ın haberine göre Torunlar GYO'nun, 'İş güvenlik denetimi onlardaydı' dediği NCA'nın, 301 madencinin öldüğü Soma'daki ocağın sahiplerine de hizmet verdiği ortaya çıktı. Kazanın ardından internet sitesindeki 'Projeler' bölümünü apa topar kaldıran şirket adeta karartma uyguladı.

Olay, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturuluyor. Kaza sonrası ilk etapta gözaltına alınan 8 kişi emniyet sorgusunun ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, kısa sürede üçüncü kazanın yaşandığı şantiyede tüm gözler iş güvenliğinden sorumlu NCA şirketine ve asansörü, TOKİ projesinin yüklenici firması Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) kiralayan firma 'Geda Major'a çevrildi.

'NCA' PANİKLEDİ

Torunlar GYO'ya iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusunda danışmanlık hizmeti veren NCA İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi, kazanın ardından internet sitesinden Torun Center'a danışmanlık yapıldığının belirtildiği 'Projelerimiz' bölümünü kaldırdı. NCA'nın, geçtiğimiz mayıs ayında 301 madencinin hayatını kaybettiği ocağı işleten Soma Holding'in sahiplerine de 'iş güvenliği' hizmeti verdiği öğrenildi. Şirket, internet sitesindeki referans listesinden Soma Holding'i de apar topar kaldırdı. 10 işçinin öldüğü şantiyede yasal olarak iş güvenliğinden sorumlu bulunan NCA, yaptığı açıklamada sorumluluk almaktan kaçındı. Maden faciasıyla gündeme gelen Soma Holding'in Tilega ortaklığıyla hayata geçirdiği Spine Tower projesine de İSG danışmanlığı yapan şirketin avukatı, 'Asansör hizmetinin güvenliği bize ait değil' açıklaması yaptı. Oysaki Torunlar GYO avukatlarının iletişim danışmanları aracılığıyla yaptığı açıklamaya göre asansörün İSG açısından denetimi de NCA tarafından yapılıyor.

SPİNE TOWER'DA DA AYNI ŞİRKET

22 uzman personeliyle projenin tamamının denetiminden sorumlu NCA şirketinin, asansörle ilgilenen özel bir personel görevlendirmediği belirtilirken, NCA'dan asansörle ilgili bugüne dek hiçbir bildirim yapılmadığı da kaydedildi. NCA avukatı, Maslak'taki Spine Tower'ın danışmanlık hizmetinin de şirket tarafından yapıldığını doğruladı, fakat Soma Holding'le ilişkisini yalanladı.

GEDA ÖNLEM ALMADI

Kazanın yaşandığı asansörün sahibi Geda Major şirketinin de internet sitesini birkaç saatliğine erişime kapatması dikkat çekti. Asansörün üreticisi olan ve şantiye alanında 2 görevlisi bulunduğu öğrenilen şirketin, faciaya yolaçan nedenleri önceden görüp gerekli önlemi almamış olması dikkatlerden kaçmadı. Şantiyede çalışan işçilerden Hüseyin Yıldız, 'animak' olarak adlandırılan yük asansörlerinden birinin 20 gün önce de yere çakıldığını, ancak alçaktan düştüğü için içindeki işçilere bir şey olmadığını anlattı. Yıldız, 'İlla birkaç kişinin ölmesi mi lazım önlem alınması için!' diyerek tepkisini dile getirdi.

İNŞAATTA TÜM FAALİYETLER DURDU

Bu arada, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Mecidiyeköy şantiyesinde tüm faaliyetlerin durdurulduğunu açıkladı.

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, "Eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam etmekte olan inşaatımızda ayrıntıları henüz bilinmeyen bir nedenle elim bir asansör kazası meydana gelmiştir. Kaza ile ilgili adli soruşturma başlamış olup inşaat sahasındaki tüm faaliyet ileriki bir tarihe kadar durdurulmuştur" denildi.

KAP'a sabah saatlerinden itibaren geçilemeyen duyurular da, Torunlar açıklamasından önce saat 11.11 itibarıyla başladı.

 

Haber Haberleri

Sinan Ateş cinayetine karışan kuryeden ‘görev tamam’ pozu
Türkiyeli üniversitelerden ABD'deki öğrencilere Gazze desteği
Siyonist işgale ve ABD’nin suç ortaklığına karşı direnen üniversitelerle dayanışma çağrısı!
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan oldu
AK Parti'li Kanat, İsrail'i kınamayan yetkililerin konuşma meşruiyetlerini kaybettiğini vurguladı