İranda Benzin 4 Kat Arttı

İran'da, 20 yıldır uygulanan sübvansiyonları kaldırıldı. Benzin, su, ekmek fiyatları katlandı.

 İran hükümeti uzun süredir ertelediği petrol ve gıda sübvansiyonlarını kaldırma planını dün uygulamaya koydu.

Sübvansiyonların kalkmasıyla birlikte gıda ve petrol fiyatlarında gerçekleşen büyük artışların yeni protesto dalgalarına yol açabileceği söyleniyor.

Gösterilerin engellenmesi için başkent Tahran ve diğer büyük şehirlerdeki petrol istasyonları ve meydanlara polis birlikleri yerleştirildi.

IRNA haber ajansına göre, petrol fiyatları dört, gaz fiyatları beş, elektrik fiyatları da üç katına çıktı. Un ve ekmek fiyatlarının da yükseldiği belirtildi.

Uygulamanın "İran ekonomisindeki en büyük operasyon" olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, "durumdan yararlanan protestocuların sonsuza dek pişman olacağı" uyarısında bulundu.

Konu hakkında BBC Farşça'ya konuşan ekonomist Fariborz Raisdana'nun tutuklanması da, sert önlemler alınacağını gösterdi.

Ahmedinecad ile otorite çekişmesi yaşadıkları söylenen Büyük Ayetullah Nasır Makarem Şirazi de enflasyonun arttığını vurgulayarak "halkın hükümete olan güvenini kaybettiğini" söyledi.

Sübvansiyonlar, İran-Irak Savaşı sırasında devreye sokulmuş ve hiçbir yönetim bunları kaldırmaya cesaret edememişti.

TRT HABER

İran Haberleri

İran'da hava kirliliği yılda 50 bin kişinin ölümüne neden oluyor
İran’da yağışların durmasıyla barajlar boşalırken Tahran dahil 20 eyalet ciddi su kriziyle karşı karşıya
Pezeşkiyan: Tahran'ı boşaltmak zorunda kalacağız
İran’ın Japonya’daki Şii misyonerliği fiyaskoyla sonuçlandı
İran'a BM yaptırımları yeniden devreye girdi