İran Halkı Bugün Sandık Başında

İran'da halk, parlamento seçimi için sandık başında. İranlı seçmenler, 290 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerini belirleyecek.

 2009’da yapılan ve ülkede reform isteyen muhalif hareketin gösterilerinin damgasını vurduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından İran bu kez parlamento için sandık başında.

9. dönem meclis seçimleri için oy verme işlemi başladı. Seçmen yaşının 18 olduğu ülkede kayıtlı 48 milyon 288 bin 799 seçmen, 3323 adaydan 290'ını meclise gönderecek.

Ülke genelinde yerel saatle 08.00'de (TSİ 06.30), 46 bin 924 sandıkta başlayan oy verme işleminin yerel saatle 17.00'ye kadar süreceği ancak gerek duyulduğunda bu sürenin uzatılacağı belirtildi.

Parlamentodaki 290 sandalye için çok sayıda siyasi grup, akım, görüş ve bloktan oluşan 3 bin 467 aday yarışıyor. Siyasi partilerin olmadığı İran meclisinde siyasi rekabet muhafazakârlar ve reformcular arasında yaşanıyor, ancak her iki grubun da onlarca alt grubu var. Her iki kanatta da kimi zaman gruplar bir isim etrafında toplanırken, bazen de bağımsız adaylar bir grup içinde yer alıyor.

Hâlihazırda meclisin üçte ikisini muhafazakâr gruplar oluşturuyor. Muhafazakar kanatta olup da renk tonu reformculara daha yakın ya da tam tersi durumların gözlendiği siyasi yarışta bağımsız adaylar da etkili olabiliyor.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında tırmanışa geçen Mahmud Ahmedinejad'la Ayetullah Ali Hamaney arasındaki gerilim, bu seçimde de sandığa yansıyor. Seçim sonucu, bu iki gruptan hangisinin daha güçlü olduğunu ve gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde kimin etkili olacağını ortaya koyacak.

Ülkede son yıllardaki siyasi şekillenme dikkate alındığında bu seçimlerde de muhafazakarların mecliste daha fazla sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.

Siyasi ve dini liderlerle kanaat önderlerinin halkı seçimlere katılmaya teşvik yöndeki açıklamalarına ilaveten basın yayın kuruluşları da seçimlere katılımı artırmak için yayınlar yapıyor.

 

İran Haberleri

Soykırımcı İsrail Kudüs'te 20 kaçak projeyi onayladı
İran: İsfahan'da 3 İHA imha edildi
Batılı ajanslar: Siyonist İsrail, İran'a saldırı gerçekleştirdi
İngiltere ve ABD'den, İranlı 7 kişi ve 6 kuruluşa ortak yaptırım kararı
İran’ın güçlü kuvvetli kolları İsrail hariç her yere uzanıyor…