Guantanamo'daki Beş Tutuklu Kazakistan'a Gönderildi

ABD, Guantanamo'da tutuklu bulunan üç Yemen ve iki Tunus vatandaşını Kazakistan'a gönderdi. 11 Eylül saldırılarının ardından hak ihlalleri ve işkencelerle özdeşleşen kampta hâlâ 127 kişi var.

Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde yer alan Guantanamo Hapishanesi'nde bulunan tutuklu bulunan üç Yemen ve iki Tunus vatandaşını Kazakistan'a gönderdi.

ABD, bu kişilerle birlikte toplam 28 tutukluyu Guantanamo'dan gönderdi. Ancak 11 Eylül saldırılarının ardından hak ihlalleri ve işkencelerle özdeşleşen kampta hâlâ 127 kişi var.

2002'de açılan Guantanamo, ABD'nin El Kaide ve Taliban'la bağlantılı oldukları iddiasıyla yakaladığı isimleri hapsettiği bir askeri kamp oldu.

Bugüne kadar 558 kişi Guantanamo'da kaldı. Bunlardan sekizi Türkiye vatandaşıydı. 'Suda boğulma hissi yaratan sorgu tekniği' dahil birçok hak ihlallerinin yaşandığı Guantanamo dünya çapında tepki çekti.

Eski başkan George W. Bush döneminde açılan Guantanamo'yu kapatmak, 2008'de ABD Başkanı seçilen Barack Obama'nın en önemli seçim vaatlerinden biriydi. 

İşkence Senato'nun raporunda 

ABD Senatosu, geçen hafta CIA'in 11 Eylül saldırıları sonrası kullandığı sorgu tekniklerini anlatan raporunu açıkladı. Rapora göre CIA, esirleri cinsel tehditlerden matkaplı işkenceye kadar birçok yöntemle sorguladı ama hiçbir kritik istihbarat elde edemedi.

Uzun süredir yayınlanması geciktirilen rapor, CIA’in tartışmalı Guantanamo Kampı'ndaki ve Avrupa ile Asya kıtalarındaki gizli sorgu odalarında yaptığı yüzlerce işkenceyi anlatan ilk resmi belge olma özelliği taşıyor.

Reuters ve Al Jazeera

Haber Haberleri

İstanbul Havalimanı günlük 1502 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu
Eskişehir merkezli yasa dışı bahis operasyonunda yakalanan 15 şüpheli tutuklandı
Van Saray Belediye Başkanı Acar hakkında soruşturma izni verildi
Emniyet Teşkilatı ve basına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
PKK’nın silahları tamamen bırakması için yasal çerçevenin oluşması gerekiyor