Bu durum, süregelen İsrail saldırılarının yol açtığı can kaybı bilançosunun artmaya devam ettiğini gösteriyor.
Bakanlık, günlük istatistik raporunda, bazı mağdurların hâlâ yıkılan binaların enkazı altında ve yollarda bulunduğunu; tekrarlanan bombardıman, hareket kısıtlılığı ve sahadaki imkân eksikliği nedeniyle ambulans ve sivil savunma ekiplerinin kendilerine ulaşamadığını belirtti.
Hastaneler ayrıca, Rantisi Hastanesi’nde şiddetli soğuk nedeniyle 12 günlük yeni doğan bir bebek olan Heysem Ebu Kass’ın hayatını kaybettiğini kaydetti. Böylece kış mevsiminin başlangıcından bu yana düşük sıcaklıklar nedeniyle hayatını kaybeden çocuk sayısı 11’e yükseldi. Bu durum, insani koşulların, barınma şartlarının ve sağlık hizmetlerinin kötüleştiğine dair tehlikeli bir gösterge olarak değerlendirildi.
Açıklamaya göre, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana şehit sayısı toplam 488’e, yaralı sayısı ise 1.350’ye ulaştı. Ayrıca enkaz altından 714 kişinin çıkarıldığı kaydedildi.
7 Ekim 2023’te saldırıların başlamasından bu yana ise toplam bilanço 71.662 şehit ve 171.428 yaralıya yükseldi. İnsan hakları ve tıp çevreleri, sağlık ekiplerinin çalışmalarına getirilen kısıtlamaların ve temel yardımların girişinin engellenmesinin sürmesiyle insani felaketin daha da derinleştiği uyarısında bulunuyor.