Firari Komutanların Darbe Kalkışmasındaki Rolleri

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe kalkışmasının ardından dokuzu general ve amiral 311 askerin firar ettiğini söyledi. Bu generallerden dördünün Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'dan bir botla İzmit'e kaçıp oradan firar ettikleri değerlendiriliyor.

Al Jazeera’da yer alan habere göre, firari general ve amirallerden 7'sinin ismi açıklandı. Bu kişilerin darbe girişimindeki rolleri şu şekilde:

Tümamiral Hayrettin İmren

İmren, 15 Temmuz’daki darbe kalkışması sırasında Gölcük’te bulunan Donanma Komutanlığı’ndaki kilit darbecilerden biri olarak değerlendiriliyor.

Gölcük’teki üste Donanma Komutanı Veysel Köse ile Kurmay Başkanı Tümamiral İskender Yıldırım’ın gözaltına alındığı, ardından Yavuz Fırkateyni’ne bindirildiği belirtilmişti.

Kösele ile Yıldırım’ı rehin alan kişinin de İmren olduğu ifade edilirken İmren’in komutanlık personelini toplayıp “Artık donanmanın emir ve komutası bende. Karşılık gösterenlere hedef gözetilmeden ateş edilecektir.” dediği öne sürüldü.

Kalkışmanın başarısız olduğunu anlayan İmren’in sabah saat 8.00 sıralarında “SG19” borda numaralı Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait bota Güney Grup Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekinci ve Kuzey Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay ile birlikte bindi.

TCG Kalkan Hücumbotu, Sahil Güvenlik botunun peşine düştü. Ancak manevra kabiliyeti daha güçlü olan Sahil Güvenlik botu kaçmayı başardı.

İzmit’te bir iskeleye yanaşan bottan inen 3 amiral kendilerini bekleyen araca binerek kaçtılar.

İmren, TSK’dan ihraç edildi.

Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu

İzmir’deki, gizli bilgi ve belge bulundurma davasında fişleme yapıp sahte delil üretme suçuna karıştığı gerekçesiyle hakkında yakalama kararı verilen en üst düzey rütbedeki muvazzaf asker Uğurlu, geçmişte kritik görevlerde bulundu.

Uğurlu’nun 2011’de terfi alıp tuğamiral olduktan sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki tüm elektronik haberleşmeleri takip ve koordine eden, amiraller dâhil personele tahsis edilen cep telefonlarından sorumlu olan kritik dairenin başkanlığını yürüttüğü ortaya çıktı.

Uğurlu’nun bundan sonraki bir diğer önemli görevi ise tüm personelin atama, yer değiştirme ve bilgilerinden sorumlu personel başkanlığı oldu.

Darbe kalkışması sırasında ABD’de olan Uğurlu, henüz dönmedi.

Olağanüstü hâl kapsamında çıkarılan ilk Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Uğurlu’nun ismi TSK’dan ihraç edilen 149 general arasında yer aldı.

Tümamiral Ali Suat Aktürk

İzmir’deki “askerî casusluk soruşturması”ndaki usûlsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin inceleme ve elde edilen belgeler doğrultusunda Gülen örgütünün TSK içerisindeki yapılanmasına yönelik soruşturma başlatılmıştı.

Tıpkı Uğurlu gibi Aktürk’ün de ifadeleri alınamamıştı.

Aktürk de olağanüstü hâl kapsamında çıkarılan KHK ile TSK’dan ihraç edildi.

Tuğgeneral Ali Kalyoncu

Darbeciler tarafından hazırlanan atama listesi kapsamında 28. Mekanize Tugay Komutanlığı’na atandığı belirtilen Kalyoncu’nun darbe kalkışmasının olduğu gece tugaya gelerek tank ve zırhlı araçları Ankara’nın merkezine gönderme emri verdiği ifade edildi.

Kalkışmanın başarısız olmasının ardından Kalyoncu, firar eden askerler arasında yer alan aldı.

Tuğamiral İrfan Arabacı

Arabacı’nın normalde yetki alanında olmamasına rağmen darbe kalkışmasının yaşandığı gece karargâhtaki hareket merkezine inip gemilerin denize açılmaları ile alakalı emrin ilgili yerlere gönderilmesi yönünde talimat verdiği bildirildi.

Kalkışması sonrası tutuklanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Murat Şirzai, DKK Plan Harekât Başkan Vekili Arabacı’nın kendisini aradığını belirterek “Acil durum var, karargâha gel, dedi. Televizyondan darbe olduğunu anlayınca Arabacı’ya konuyu sorduğumda ‘Şu anda bekliyoruz, yapacak bir şey yok.’ dedi. Ben karargâha geldiğimde gemiler hareket etmişti. Ancak komuta Arabacı’daydı. Talimatı o vermiş olabilir.” demişti.

Tuğamiral Hasan Kulaç ise “Emir komuta zinciri içerisinde ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildi, dedi. Arabacı, tüm personele ‘Ankara dışına tayin olanların tayinleri durdurulmuştur. Derhâl birliğe gelin.’ diye mesaj çekti.” ifadelerini vermişti.

Tuğamiral Nazmi Ekinci

Ekinci, kalkışma sırasında Donanma Komutanı Kösele’yi Yavuz Fırkateyni’nde alıkoyan askerleri komuta ettiği belirtilen isimler arasında yer aldı.

Ekinci, kalkışmanın başarısız olmasının ardından Hayrettin İmren ve Ayhan Bay ile birlikte Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait botla kaçmış, İzmit’te iskeleye çıktıktan sonra ise kendilerini bekleyen araçla firar etmişti.

Ekinci de olağanüstü hâl kapsamında alınan ilk KHK ile TSK’dan ihraç edildi.

Tuğamiral Ayhan Bay

Kalkışma sırasında Kösele’yi Yavuz Fırkateyni’nde alıkoyan askerleri komuta ettiği belirtilen isimler arasında yer aldı.

Bay, kalkışmanın başarısız olmasının ardından Hayrettin İmren ve Nazmi Ekinci ile birlikte Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait botla kaçmış, İzmit’te iskeleye çıktıktan sonra ise kendilerini bekleyen araçla firar etmişti.

Bay da olağanüstü hâl kapsamında alınan ilk KHK ile TSK’dan ihraç edildi.

15 Temmuz Darbe Girişimi Haberleri

Yargıtay'dan "25 Aralık darbeye teşebbüs" davasında kısmen onama ve bozma kararı
Ülke genelindeki camilerde sela okundu
15 Temmuz darbesinin maliyeti milyarlarca doları buldu
15 Temmuz Darbe Davaları Platformu, darbe davalarıyla ilgili istatistikleri paylaştı
15 Temmuz darbe girişimi sırasında Sultanbeyli'deki olaylarla ilişkin davada karar açıklandı