Etiyopya'da Bin 329 kişi açlıktan öldü

Gıda yardımının kesildiği Etiyopya'da bin 329 kişi açlıktan öldü

BM ve ABD'nin Etiyopya'nın kuzeyinde iç savaşın sona erdiği Tigray'a yaptığı gıda yardımlarını kesmesinin ardından bölgede insanlık dramı yaşanıyor. Yardımların kesilmesi nedeniyle bin 329 kişinin açlıktan ölümüne yol açtığı bildirildi. Yardımların kesildiği dönemden başlayarak her ay ölenlerin sayısı artarken Tigray'daki tüm ölümlerin yarısından fazlası açlıktan ötürü meydana geldi.

Eyaletteki ve kamplardaki sağlık çalışanlarının katılımıyla yapılan araştırmada, BM ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) yardımları kesmesinin ölümlerin başlıca nedenlerden biri olduğuna işaret edildi.

YARDIM AKIŞI MAYIS AYINDA ASKIYA ALINMIŞTI

BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve USAID, Etiyopya'ya gönderilen gıda malzemelerinin çalınması üzerine mayıs ayında yardımları askıya aldığını duyurmuştu. Etiyopya'da federal hükümet, Kasım 2022'de isyan eden Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile barış anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın ardından bölge yönetimi TPLF'ye geçmiş, örgüt ise silahsızlanmıştı.

Etiyopya Haberleri

Hedasi Barajı açılıyor: Su gerginliği artıyor
Etiyopya'nın Tigray bölgesinde başörtüsü yasağı protesto edildi
Etiyopya yönetimine bağlı güçler Ogadin'de 120 Müslüman sivili katletti
Etiyopya'da yaklaşık 400 bin kişi sel ve heyelan tehlikesi altında