Eşinin Başını Aç Mahkeme Başkanı Ol

28 Şu­bat Alt Ko­mis­yo­nu, ban­ka suç­la­rı­na ba­kan İs­tan­bul 8. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si es­ki Baş­ka­nı Mus­ta­fa Akın’ı din­le­di.

TBMM Dar­be­le­ri Araş­tır­ma Ko­mis­yo­nu bün­ye­sin­de ku­ru­lan 28 Şu­bat Ko­mis­yo­nu’na bil­gi ve­ren İs­tan­bul 8. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si es­ki Baş­ka­nı Mus­ta­fa Akın, 28 Şu­bat sü­re­cin­de mah­ke­me baş­ka­nı ol­ma­yı bek­le­di­ği gün­ler­de bir HSYK üye­si­nin ken­di­si­ne “Eşi­nin ba­şör­tü­sü­nü aç­tı­rır­san se­ni mah­ke­me baş­ka­nı ya­pa­rız” de­di­ği­ni, ken­di­si­nin ise, “Mü­ba­şir olu­rum yi­ne eşi­min ba­şı­nı aç­tır­mam” ce­va­bı­nı ver­di­ği­ni ak­tar­dı.

“EŞİ­NİN BA­ŞI­NI AÇ­TIR, SE­Nİ BAŞ­KAN YA­PA­LIM DE­Dİ­LER”

28 Şu­bat sü­re­cin­de İs­tan­bul Dev­let Gü­ven­lik Mah­ke­me­si’nde (DGM) üye ola­rak gö­rev yap­tı­ğı­nı ve mah­ke­me baş­ka­nı ol­ma hak­kı ol­du­ğu hal­de mah­ke­me baş­ka­nı ya­pıl­ma­dı­ğı­nı söy­le­yen Akın, “HSYK’da ge­nel mü­dür olan bi­ri­si ba­na, ‘eşi ba­şör­tü­lü olan­la­rı mah­ke­me baş­ka­nı yap­ma­ya­ca­ğız. Ama eşi­nin ba­şör­tü­sü­nü açar­san ola­bi­lir’ de­di. Ben­de ‘Mü­ba­şir olu­rum eşi­min ba­şör­tü­sü­nü aç­tır­mam. Ter­cih onun. Ben ona ka­rı­şa­mam’ de­dim. İki yer­de mah­ke­me baş­kan­lı­ğı yap­mış­tım. Te­amül­le­re gö­re en faz­la hak be­nim­di. Ama yap­ma­dı­lar” de­di.

HOR­TUM­CU­LAR­LA MÜ­CA­DE­LE ET­Tİ

2004 yı­lın­da ban­ka suç­la­rı­na ba­kan İs­tan­bul 8. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si Baş­kan­lı­ğı’na atan­dı­ğı­nı kay­de­den Akın, ka­mu­oyu­nun ya­kın­dan ta­nı­dı­ğı İmar­ban­ka­sı. Eti­bank, Yurt­bank, Sü­mer­bank, Kent­bank, Top­rak­bank, Bank­ka­pi­tal ve Ada­bank gi­bi ba­tık ban­ka dos­ya­la­ra bak­tı­ğı­nı söy­le­di. Dinç Bil­gin, Ca­vit Çağ­lar, Yah­ya Mu­rat De­mi­rel, Ha­yam Ga­ri­poğ­lu, Erol Ak­soy, Mah­met Cey­lan, Mus­ta­fa Sü­zer, Ka­mu­ran Çör­tük, Meh­met Emin Ka­ra­meh­met, Ha­lis Top­rak, Ali Av­ni Bal­ka­ner ve Cem Uzan gi­bi isim­le­rin sa­nık ol­du­ğu da­val­ya­ra bak­tı­ğı­nı ifa­de eden Akın, “Ban­ka sa­hip­le­ri­ne mah­ku­mi­yet ka­rar­la­rı ve­re­rek, ka­mu­yu za­ra­ra uğ­ra­tan ban­ka­lar ve ban­ka­cı­la­ra kar­şı ba­şa­rı­lı bir mü­ca­de­le ver­dim” de­di.

“NA­MUS­LU GÖ­REV YAP­TI­ĞIM İÇİN YE­RİM DE­ĞİŞ­Tİ­RİL­Dİ”

Ba­tık ban­ka­cı­lar hak­kın­da mah­kû­mi­yet ka­ra­rı ver­me­si­nin ar­dın­dan Hâ­kim­ler ve Sav­cı­lar Yük­sek Ku­ru­lu (HSYK) ta­ra­fın­dan 2007 yı­lın­da İs­tan­bul 8. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si Baş­kan­lı­ğı gö­re­vin­den alı­na­rak, İs­tan­bul 5. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si Baş­kan­lı­ğı’na atan­dı­ğı­nı be­lir­ten Akın, “İşi­ni na­mu­suy­la ya­pan bi­ri­si ola­rak hak­kım­da so­ruş­tur­ma yok­tu. İn­ce­le­me yok­tu. Si­ci­lim­de en ufak bir na­ki­sem de yok­tu. Üs­te­lik geç­mi­şim ba­şa­rı­lar­la do­luy­du ve işi­mi de iyi yap­tı­ğı­na ina­nı­yor­dum. Son mü­fet­tiş ra­po­run­da yük­sek de­ğer­len­dir­mey­le tak­dir edil­miş­tim. Ül­ke­me ve ada­le­te hiz­met­ten baş­ka der­dim ve ta­sam yok­tu. O hal­de ne­den yan­gın­dan mal ka­çı­rır­ca­sı­na bu ata­ma­yı yap­mış­lar­dı? Ata­ma ka­ra­rı hak­sız, yan­lış ve te­amü­le ay­kı­rı­dır” di­ye ko­nuş­tu.

“Kİ­Mİ ÜS­TÜN­LER CE­ZA­LAR­DAN KUR­TUL­MAK AMA­CIY­LA YAP­TIR­MIŞ OLA­Bİ­LİR”

Akın, ata­ma ka­ra­rın­dan 4 ay son­ra An­ka­ra’ya gi­de­rek HSYK’da bir ta­kım gö­rüş­me­ler yap­tı­ğı­nı ve bu gö­rüş­me­ler­den tat­min edi­ci ol­ma­yan ce­vap­lar al­dı­ğı­nı söy­le­di. “Top­lum­da ki­mi üs­tün olan­lar, al­ma­la­rı muh­te­mel ce­za­lar­dan kur­tul­mak ama­cıy­la bu ata­ma­yı yap­tır­mış ola­bi­lir” di­yen Akın, şun­la­rı an­lat­tı: “HSYK Baş­kan­ve­ki­li Mah­mut Acar ile gö­rüş­tüm. Ba­na ‘Ku­rul ban­ka­cı­la­rın söz­le­riy­le ha­re­ket eden bir yer de­ğil­dir. Biz ban­ka­cı­la­rın is­te­ği üze­ri­ne ni­ye se­ni baş­ka mah­ke­me­ye ata­ya­lım?’ de­di. Ben de inan­dım. Tam ka­pı­dan çı­kar­ken ba­tık bir ban­ka sa­hi­bi­nin kar­de­şiy­le kar­şı­laş­tım. Şa­şır­dım. ‘Ha­yır­dır’ di­ye sor­du­ğum­da, ‘Sa­yın Acar ah­ba­bım­dır. Zi­ya­re­ti­ne gel­dim’ de­di. O kal­dı. Ben ku­rul­dan ay­rıl­dım.”

“D­V­LAR BI­RAK­TI­ĞIM YER­DE DU­RU­YOR”

Ata­ma ka­ra­rın­dan son­ra 6 yı­lın dol­mak üze­re ol­du­ğu­nu be­lir­ten Akın, da­va­la­rın bı­rak­tı­ğı yer­de dur­du­ğu­nu söy­le­di. Akın, şun­la­rı söy­le­di: “Ben bu mah­ke­me­de 3 yıl gö­rev yap­tım. Yap­tık­la­rım or­ta­da­dır. Ata­ma ka­ra­rın­dan iti­ba­ren üç ay son­ra 6 yıl ola­cak­tır. Üs­te­lik mah­ke­me­ye 1 üye da­ha atan­mış­tır. Ama ne­re­dey­se da­va­lar bı­rak­tı­ğım yer­de dur­mak­ta­dır. Yük­sek yar­gı­da bu ko­nu­da ada­let­li dav­ran­ma­mış­tır. Yar­gı­tay’ın de­fa­at­le boz­ma­la­rı yar­gı­la­ma­la­rı uzat­mış­tır. Ge­çen za­man­lar sa­nık­lar le­hi­ne iş­le­miş­tir. Bu du­rum 10 adet su­çun za­ma­na­şı­mı­na uğ­ra­ma­sı­na ne­den ol­muş­tur. Zim­met dı­şın­da­ki tüm ban­ka­cı­lık suç­la­rı ve bağ­lı suç­lar za­ma­na­şı­mı­na uğ­ra­mış­tır. Yar­gı­tay aşa­ma­sın­da ki­mi ba­tık ban­ka hâ­kim his­se­da­rı­nın dos­ya­sı kay­bol­muş­tur.”

“EŞİ BA­ŞÖR­TÜ­LÜ­LE­Rİ BAŞ­SAV­CI YAP­MA­YA­CA­ĞIZ”

Akın’ın açık­la­ma­la­rı, ko­mis­yo­na ge­çen haf­ta bil­gi ve­ren Yoz­gat es­ki Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­sı Re­şat Pe­tek’in açık­la­ma­la­rı­nı ha­tır­lat­tı. Pe­tek, HSYK es­ki üye­si Hü­se­yin De­mi­röz’ün “eşi ba­şör­tü­lü­le­ri baş­sav­cı yap­ma­ya­ca­ğız” de­di­ği­ni ak­tar­mış­tı. Pe­tek, şun­la­rı söy­le­miş­ti: “Bir ağır ce­za re­isi ar­ka­daş­la bir­lik­te ‘ha­yır­lı ol­sun’ de­mek için sa­yın Hü­se­yin De­mi­röz’ün ya­nı­na git­tik. Sa­mi­mi bir şe­kil­de bi­zim­le il­gi­len­di. Ama Yoz­gat Baş­sav­cı­sı ol­du­ğu­mu du­yun­ca, “bun­dan son­ra eş­le­ri ba­şör­tü­lü olan­la­rı baş­sav­cı yap­ma­ya­ca­ğız’ de­di. Be­nim eşim ba­şör­tü­lüy­dü. Ken­di­si, ‘be­nim an­nem de başör­tülü ama biz­den bunu is­tiyor­lar’ diyerek, apolet­lerini gös­terir gibi om­zunu gös­ter­di.”

Hasan Tosun / Yeni Akit

Haber Haberleri

Türkiyeli üniversitelerden ABD'deki öğrencilere Gazze desteği
Siyonist işgale ve ABD’nin suç ortaklığına karşı direnen üniversitelerle dayanışma çağrısı!
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan oldu
AK Parti'li Kanat, İsrail'i kınamayan yetkililerin konuşma meşruiyetlerini kaybettiğini vurguladı
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç vefat etti