Cumhuriyet’in Saygınları Firarda!

“Çağ­rıl­sa­lar za­ten gi­der­ler­di. Bun­lar say­gın in­san­lar” mı acaba?

1’i YAŞ üye­si olan 2 ge­ne­ral yar­gı­dan ka­çı­yor! Ba­kı­cı, yurt­dı­şın­da; Taş­de­ler ha­la GA­TA’da! Ba­zı çev­re­le­rin “Çağ­rıl­sa­lar za­ten gi­der­ler­di. Bun­lar say­gın in­san­lar” şek­lin­de­ki söy­lem­le­ri­nin doğ­ru ol­ma­dı­ğı bir de­fa da­ha bel­ge­len­di. Bal­yoz da­va­sı­nın ka­rar du­ruş­ma­sın­da, hak­kın­da tu­tuk­la­ma ka­ra­rı çı­ka­rı­lan 25 sa­nık 36 gün­dür tes­lim ol­maz­ken, Er­ge­ne­kon da­va­lar­da 5 sa­nı­ğın fi­ra­rı halen sü­rü­yor.

Kenan Kıran / Yeni Akit

Ba­zı çev­re­le­rin hak­kın­da ya­ka­la­ma ka­ra­rı çı­ka­rı­lan ge­ne­ral, rek­tör ve es­ki mil­let­ve­kil­le­ri hak­kın­da; “Çağ­rıl­sa­lar za­ten gi­der­ler­di. Bun­lar say­gın in­san­lar” şek­lin­de­ki söy­lem­le­rin doğ­ru ol­ma­dı­ğı bir kez daha bel­ge­len­di.

Bal­yoz Dar­be Pla­nı da­va­sı­nın ka­rar du­ruş­ma­sın­da hak­kın­da tu­tuk­la­ma ka­ra­rı çı­kan yak­la­şık 25 sa­nık, ya­ka­la­ma ka­rar­la­rı­na ya­pı­lan iti­raz­lar red­de­dil­me­si­ne rağ­men 36 gün­dür tes­lim ol­ma­dı. Er­ge­ne­kon Te­rör Ör­gü­tü da­va­sın­da da hak­kın­da ya­ka­la­ma ka­ra­rı olan 4 fi­ra­ri sa­nı­ğa ha­la ula­şıl­ma­dı. Hak­kın­da tu­tuk­la­ma ka­ra­rı ve­ril­dik­ten son­ra GA­TA’da te­da­vi­ye baş­la­yan Yük­sek As­ke­ri Şû­ra (YAŞ) üye­si Or­ge­ne­ral Hü­se­yin Nus­ret Taş­de­ler de 444 gün­dür sağ­lı­ğı­na ka­vu­şa­ma­dı.

Fİ­RAR RE­KO­RU TUR­HAN ÇÖ­MEZ’E AİT

Er­ge­ne­kon Te­rör Ör­gü­tü ve Bal­yoz Dar­be Pla­nı da­va­sın­da hak­kın­da tu­tuk­la­ma ve­ya ya­ka­la­ma ka­ra­rı ve­ri­len sa­nık­la­rın fi­ra­rı sü­rü­yor. Er­ge­ne­kon Te­rör Ör­gü­tü da­va­sı­nın sa­nık­la­rı es­ki Mil­let­ve­ki­li Tur­han Çö­mez 4 se­ne 178 gün­dür, Ye­di­te­pe Üni­ver­si­te­si ve İS­TEK Vak­fı’nın sa­hi­bi Bed­ret­tin Da­lan 3 se­ne 293 gün­dür, ÇEV Ge­nel Baş­ka­nı Gül­se­ven Ya­şer de 3 se­ne 197 gün­dür, Emek­li Tüm­ge­ne­ral Mus­ta­fa Ba­kı­cı 1 se­ne 79 gün­dür fi­rar­da... Hak­kın­da tu­tuk­la­ma ka­ra­rı ve­ril­dik­ten son­ra has­ta­la­nan YAŞ üye­si Or­ge­ne­ral Hü­se­yin Nus­ret Taş­de­ler’in de 1 se­ne 79 gün­dür te­da­vi­si sü­rü­yor.

TUR­HAN ÇÖ­MEZ 1638 GÜN­DÜR Fİ­RAR­DA!

Er­ge­ne­kon so­ruş­tur­ma­sı kap­sa­mın­da, 1 Tem­muz 2008 ta­ri­hin­de, Ba­lı­ke­sir es­ki Mil­let­ve­ki­li Tur­han Çö­mez’in evin­de ve ofi­sin­de ara­ma ya­pıl­dı. Hak­kın­da gö­zal­tı ka­ra­rı alın­dı an­cak yurt­dı­şın­da ol­du­ğu or­ta­ya çık­tı. Tur­han Çö­mez, İn­gi­liz­ce­si­ni iler­let­mek için Lond­ra’da bu­lun­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “Üç ay­lık ken­di­me prog­ram yap­tım, iki ay da­ha bu­ra­da­yım” de­di. İki ay de­ğil 53 ay geç­ti, hâ­lâ Tür­ki­ye’ye gel­me­di. Tur­han Çö­mez, 4 se­ne 178 gün­dür fi­rar­da...

DA­LAN, 1388 GÜN­DÜR ÜL­KE­Sİ­NE DÖ­NE­ME­Dİ!

Er­ge­ne­kon Te­rör Ör­gü­tü so­ruş­tur­ma­sı kap­sa­mın­da, 7 Ocak 2009 ta­ri­hin­de, Bed­ret­tin Da­lan’ın sa­hi­bi ve Mü­te­vel­li He­ye­ti Baş­ka­nı ol­du­ğu Ye­di­te­pe Üni­ver­si­te­si ve Baş­ka­nı ol­du­ğu İs­tek Vak­fı’nda ara­ma ya­pıl­dı. Bed­ret­tin Da­lan, ABD’de ol­du­ğu için gö­zal­tı­na alı­na­ma­dı. Da­lan, 3 se­ne 293 gün­dür fi­rar­da... Bed­ret­tin Da­lan’ın, bir­bi­ri­ni ya­lan­la­yan açık­la­ma­la­rı...

7 Ocak 2009: “İki haf­ta son­ra dö­ne­ce­ğim”

8 Ocak 2009: “Eşi­min sağ­lık so­run­la­rı ne­de­niy­le ABD’ye gel­dik. İki haf­ta son­ra İs­tan­bul’da­yım, po­lis­ler be­ni ha­va­ala­nın­dan al­sın­lar”

20 Şu­bat 2009: “Bu pa­zar­te­si de dok­tor kont­ro­lü­ne git­mem ge­re­ki­yor”

3 Ni­san 2009: “Ne za­man dö­ne­rim bil­mem, şu an diş te­da­vi­si gö­rü­yo­rum”

7 Ma­yıs 2009: “Ni­ye dö­ne­yim. De­li saç­ma­sı bir so­ruş­tur­ma­nın par­ça­sı ol­mak için mi? Be­nim al­nım ak. Hiç­bir kö­tü­lük yap­ma­dım. Dev­le­ti­me kar­şı en kü­çük bir suç iş­le­me­dim. Bun­dan kuş­kum yok. Ama ge­lir­sem be­ni içe­ri ata­cak­lar. Bu ha­lim­le be­lir­siz bir sü­re­cin içi­ne gi­re­ce­ğim. Ni­ye ge­le­yim? Ge­lip ha­pis­te mi çü­rü­ye­yim?”

YA­ŞER’İN 1292 GÜN­DÜR TE­DA­Vİ­Sİ BİT­ME­Dİ

Er­ge­ne­kon so­ruş­tur­ma­sı kap­sa­mın­da 13 Ni­san 2009 ta­ri­hin­de, Çağ­daş Eği­tim Vak­fı (ÇEV) Ge­nel Baş­ka­nı Gül­se­ven Ya­şer’in evi ile ÇEV Ge­nel Mer­ke­zi aran­dı. Hak­kın­da gö­zal­tı ka­ra­rı olan Gül­se­ven Ya­şer’in Ame­ri­ka’da ol­du­ğu öğ­re­nil­di. Gül­se­ven Ya­şer, sağ­lık so­run­la­rı ne­de­niy­le yurt­dı­şın­da te­da­vi gör­dü­ğü­nü, te­da­vi­si­nin ta­mam­lan­ma­sı­nın ar­dın­dan Tür­ki­ye’ye ge­le­rek ba­ğım­sız Türk yar­gı­sı­nın kar­şı­sı­na çı­ka­ca­ğı­nı id­dia et­ti. Ya­şer, “Te­da­vim bi­ter bit­mez Tür­ki­ye’ye dö­ne­ce­ğim” de­di. Ya­şer, 3 se­ne 197 gün­dür fi­rar­da... Ya­şer ken­di­si­ni Türk he­kim­le­ri­ne ema­net et­me­di.

BA­KI­CI Fİ­RAR­DA, TAŞ­DE­LER HAS­TA­NE­DE!

Er­ge­ne­kon da­va­sı­na ba­kan İs­tan­bul 13. Ağır Mah­ke­me­si; “AK Par­ti Hü­kü­me­ti hak­kın­da ka­ra pro­pa­gan­da yap­mak ama­cıy­la Ge­nel­kur­may Ka­rar­gâ­hı’nda ku­rul­du­ğu bel­ge­le­nen in­ter­net si­te­le­ri” da­va­sı kap­sa­mın­da; 14 sa­nık hak­kın­da ya­ka­la­ma ka­ra­rı çı­kar­dı. Sa­nık­lar­dan 12’si tes­lim ol­du ve tu­tuk­lan­dı. Mus­ta­fa Ba­kı­cı, Tüm­ge­ne­ral ola­rak gö­rev ya­par­ken yurt dı­şı­na fi­rar et­ti, YAŞ üye­si Or­ge­ne­ral Hü­se­yin Nus­ret Taş­de­ler ise GA­TA’ya sı­ğın­dı. İn­ter­net An­dı­cı da­va­sı, Er­ge­ne­kon da­va­sıy­la bir­leş­ti. Ba­kı­cı ve Taş­de­ler, 444 gün­dür yar­gı­ya tes­lim ol­ma­dı.

TAŞ­DE­LER’İN İFA­DE­Sİ­NİN NA­SIL ALI­NA­Bİ­LE­CE­Ğİ SO­RU­LA­CAK

Mah­ke­me, hak­kın­da ya­ka­la­ma ka­ra­rı bu­lu­nan ve An­ka­ra’da­ki GA­TA’da te­da­vi al­tın­da ol­du­ğu be­lir­ti­len YAŞ üye­si Or­ge­ne­ral Nus­ret Taş­de­ler’in du­ru­mu­nu il­gi­li has­ta­ne­den sor­ma­ya ka­rar ver­di. Mah­ke­me, Taş­de­ler’in sağ­lık du­ru­mu dik­ka­te alı­na­rak han­gi yön­tem­le be­ya­nı­nın alı­na­bi­le­ce­ği­nin te­da­vi gör­dü­ğü has­ta­ne­den so­rul­ma­sı­nı ka­rar­laş­tır­dı.

BAL­YOZ’­DA 25 SA­NIK Fİ­RAR­DA

İs­tan­bul 11. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si de; “Bal­yoz Dar­be Pla­nı” da­va­sı­na ba­kan İs­tan­bul 10. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si’nin 21 Ey­lül 2012 ta­ri­hin­de­ki son du­ruş­ma­sın­da ver­di­ği tu­tuk­la­ma ve ya­ka­la­ma ka­rar­la­rı­na iliş­kin sa­nık ve avu­kat­la­rın yap­tı­ğı iti­raz­la­rı red­det­miş­ti.

Bir kı­sım sa­nık­la­rın yar­gı­la­ma aşa­ma­sın­da ol­du­ğu gi­bi ka­rar son­ra­sı kaç­ma­ya yö­ne­lik ey­lem­ler­de bu­lun­ma­sı­nı da dik­ka­te alan mah­ke­me he­ye­ti, tu­tuk­lu­luk ha­li­nin de­va­mı­na, tu­tuk­lan­ma­yı ya da ya­ka­la­ma em­ri çı­kar­tıl­ma­sı­nı ge­rek­ti­ren şart­la­rın ge­çer­li­li­ği­ni sür­dür­dü­ğü­nü ve sa­nık­lar hak­kın­da­ki ad­li kont­rol hü­küm­le­ri­nin uy­gu­lan­ma­sı­nın da ye­ter­siz ka­la­ca­ğı­nı açık­la­mış­tı.

İs­tan­bul 10. Ağır Ceza Mah­kemesi, karar duruş­masın­da 59 kişi hak­kın­da yakalama kararı çıkar­mış­tı. 25 sanığın firar­da ol­duğu belir­tiliyor.

Haber Haberleri

YSK, kesin seçim sonuçlarını 6 Mayıs'ta açıklayacak
AK Partili Hatay Büyükşehir Belediyesi Tanju Özcan’a mı özeniyor?
"Türkiye, Güney Afrika'nın açtığı davaya müdahil olacak"
Sinan Ateş cinayetine karışan kuryeden ‘görev tamam’ pozu
Türkiyeli üniversitelerden ABD'deki öğrencilere Gazze desteği